Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Covid-19 a afectat activitatea porturilor abia din al doilea trimestru al anului

Tarifele de transport pe rutele din porturile europene sau din afara lor au scazut in primul trimestru din 2020 cu 2,4% comparativ cu trimestrul al patrulea din 2019, conform Barometrului realizat de Ti (Transport Intelligence) si Upply, dar asta se explica prin sezonalitatea comertului global: primul trimestru al fiecarui an tinde sa aduca o scadere a cererii dupa un ultim trimestru din anul anterior care reprezinta un varf, ceea ce face ca si tarifele de transport sa fie mai mici.
Comparand porturile Rotterdam si Anvers, dinamica tarifelor a fost usor diferita. Pe rutele din si din afara Anvers acestea au fost cu 3,5% mai mari decat in perioada similara din 2019, iar in cazul Rotterdam au fost cu 0,1% mai mici. Asta deoarece Anvers a raportat o crestere cu 9,5% a traficului de containere la inceputul anului, crestere data in mare masura de alimentele cu durata lunga de viata, de traficul legate de e-commerce si de farmaceutice. Pe de alta parte, in Rotterdam traficul de containere a scazut cu 4,7% din cauza volumelor mai mici de transport maritim pe distante scurte, care la randul lor sunt influentate de cererea mai mica de consum.
Noul coronavirus pare sa aiba un efect minor asupra volumelor din ambele porturi si asupra tarifelor de transport rutier, deoarece fabricile s-au inchis in China in februarie, iar transportul pe mare dureaza circa patru saptamani, deci consecintele carantinei din Asia urmeaza sa se vada in analizele din al doilea trimestru al anului, cand conducerea portului Rotterdam se asteapta la o scadere cu 10-20% a volumelor tranzitate, comparativ cu perioada similara din 2019.

 

Articole similare

Ad