Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cele mai mari cresteri de tarife, pe ruta Paris-Varsovia

Activitatea de transport rutier din Franta, conform Barometrului Ti (Transport Intelligence) si Upply, a scazut cu 40% la finalul primului trimestru din 2020 comparativ cu inceputul acestuia, ceea ce, in afara altor factori perturbatori, precede adesea o scadere a tarifelor, din cauza capacitatii in exces. Dar multi operatori au preferat sa elimine capacitate de pe piata decat sa mearga pe pierdere, si prin urmare, in ciuda scaderii semnificative a volumelor, tarifele au scazut doar putin.
Preturile pentru cursele de la Paris la Varsovia au crescut semnificativ in ultimii ani, fiind in primul trimestru din 2020 cu 37,7% mai mari decat in perioada similara din 2017 (momentul in care au inceput sa se adune date pentru acest Barometru), si din acest punct de vedere este ruta cu cea mai rapida crestere dintre cele 34 analizate de Upply, dar si cu cea mai mare crestere fata de primul trimestru al lui 2019, de 7,5%.


 

Cele mai mari volume de export al Frantei catre Polonia sunt din automotive si masini, segmente care au inregistrat cresteri de doua cifre in 2018, dar in 2019 au scazut, astfel ca a venit randul altor bunuri sa performeze bine la export, printre ele fiind cosmeticele si farmaceuticele, cu 8,8%, respectiv 5,1% peste nivelul din anul anterior. Cresterea din diverse sectoare a sustinut tarifele de transport, dar la asta a contribuit si faptul ca firmele poloneze au integrat costuri sociale mai mari in costurile lor, din moment ce Franta este in fruntea luptei pentru implementarea Pachetului Mobilitate. In plus, salariile au crescut in Polonia, ceea ce a impus si crestara tarifelor: conform Eurostat, indicele costului cu forta de munca din Polonia a crescut cu 6,3% in 2018 si cu 6% in 2019, adica peste media europeana de 2,9%, respectiv 2,2%.


 

Rata de crestere a tarifelor a fost sustinuta in primul trimestru din 2020 si de pandemie, fiind afectata de restrictiile din martie de la granitele Poloniei si Germaniei. Iar incertitudinea legata de disponibilitatea soferilor pe aceste rute a incurajat si ea cresterea tarifelor. 
 

Articole similare

Ad