Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Studiu: Perspective tot mai sumbre privind Angajarea in Romania

Activitatea de angajare in Romania se prabuseste din cauza crizei coronavirus pentru trimestrul al treilea al anului 2020, potrivit celui mai recent sondaj ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca derulat pe un esantion de 426 de angajatori romani, parte dintr-un panel de peste peste 34.000 de angajatori din 43 de tari si teritorii.

Intervievarea a fost realizata in circumstantele exceptionale ale focarului COVID-1, in decursul lunii aprilie, se arata intr-un comunicat al Manpower. Astfel, cei in cautarea unui loc de munca in Romania se pot astepta la un climat de angajare intunecat in trimestrul urmator, potrivit angajatorilor care raporteaza o Previziune Neta de Angajare -14%, fiind cea mai slaba de la lansarea sondajului, din ultimii 12 ani, slabind cu 34 si 26 puncte procentuale fata de trimestrul II/2020, respectiv fata de aceeasi perioada a anului trecut.Angajatorii din cele sapte regiuni din Romania prognozeaza restrangeri de personal pentru trimestrul urmator. Planurile de angajare slabesc in toate cele opt regiuni in comparatie cu trimestrul precedent, respectiv slabesc in sapte regiuni, in comparatie cu perioada similara a anului trecut. Perspectivele de angajare din trei regiuni – Bucuresti si Ilfov, Sud si Sud-Est – sunt cele mai slabe raportate de la inceputul sondajului.
 
Doar Industria prelucratoare raporteaza o previziune pe plus
Angajatorii din cinci dintre cele sapte sectoare de activitate din Romania se asteapta ca activitatea de angajare sa slabeasca in trimestrul urmator. Intentiile de angajare slabesc in toate cele sapte sectoare de activitate in comparatie atat cu trimestrul anterior, cat si fata de perioada similara a anului trecut. In patru dintre cele sapte sectoare, perspectivele de angajare sunt cele mai slabe raportate vreodata – sectorele Finante si servicii de afaceri, Alte servicii, Hoteluri si restaurante si Comert cu ridicata si cu amanuntul. Se preconizeaza ca intentiile de angajare sa se imbunatateasca intr-un singur sector in urmatoarele trei luni, angajatorii din sectorul Industrie prelucratoare raportand o Previziune de + 4%.
 
„In Romania, 63% dintre angajatori se asteapta sa revina la nivelul de angajare pre-COVID-19 pana in aprilie anul viitor. Angajatorii stiu ca revenirea va fi graduala, impactul inca se resimte si planurile de angajare sunt in consecinta – dar acest lucru va fi crucial pentru redresarea economiei. Pe termen lung – speram ca dupa aceasta criza vom avea un viitor al lumii muncii mai flexibil, mai virtual, mai increzator si care sa permita oamenilor sa imbine mai bine munca si activitatile de acasa. Pe de o parte, observam ca tendinta a companiilor, interesul pentru servicii flexibile privind forta de munca, iar pe de alta parte, cei aflati in cautarea unui loc de munca ar trebui sa fie pregatiti pentru oportunitati de munca, training, deoarece va fi esential pentru ei sa castige experienta profesionala, sa se pregateasca si sa dobandeasca noi abilitati, iar acum acest lucru este mai important mai mult ca oricand pentru a le asigura angajarea pe termen lung”, a declarat Nuno Gameiro, Director Regional Europa de Sud-Est al ManpowerGroup. Cel mai slab ritm de angajare este asteptat de angajatorii din organizatii de dimensiuni medii care raporteaza o Previziune de -17%, in timp ce organizatiile de dimensiuni mari raporteaza cea mai rezilienta Previziune de -8%, mai arata raportul Manpower. Nu in ultimul rand, studiul dezvaluie faptul ca angajatorii prevad restrangeri de personal in 35 din cele 43 de tari si teritorii analizate in perioada pana la sfarsitul lunii septembrie 2020.

Articole similare

Ad