Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Noroc cu exporturile

In Romania, consumul a scazut foarte mult, asa ca doar industriile care mai produc pentru export par sa se descurce oarecum. In aceasta tendinta se inscrie si industria de mobila, 60% din produse mergand spre export. Rezulta ca marfurile romanesti inca se bucura de apreciere in strainatate, unul din avantajele acestei industrii fiind si faptul ca materie prima se gaseste din belsug la noi, importandu-se doar esente rare, care sunt cerute de clienti mai „pretentiosi“.
 

Conform statisticilor, in Romania, in 2008 existau putin peste 5.000 de producatori de mobila, chiar si in ultimii ani numarul acestora inregistrand o evolutie pozitiva. Dintre ei, APMR (Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania) a reunit circa 450 de producatori si comercianti de mobila, componente pentru mobilier si produse finite din lemn, furnizori de materiale necesare constructiei produselor de mobilier, furnizori de echipamente si accesorii pentru mobilier etc.
Conform informatiilor furnizate de APMR, membrii asociatiei realizeaza peste 50% din productia sectorului.
„Pana in trimestrul al patrulea din 2008, evolutia indicatorilor pentru industria mobilei a fost continuu ascendenta, de la an la an. De la sfarsitul lui 2008, indicatorii au inceput sa scada usor, lucru care s-a accentuat in 2009, cand pentru toti indicatorii s-au inregistrat minusuri, exceptie facand doar soldul balantei comerciale (import-export), care a inregistrat o majorare de 13,7%, de la 608,6 milioane de euro in 2008 la 691,9 milioane de euro in 2009. Cel mai mare declin a fost inregistrat in cazul importurilor, care in 2009 au avut o scadere de 40% fata de anul precedent“, a explicat Aurica Sereny, presedinte APMR.
Dupa ce anul trecut productia se diminuase cu 5% fata de 2008, cifrele pentru primele cinci luni din 2010 arata o crestere de 10,9%. Si exporturile au avut o tendinta ascendenta clara in prima jumatate a anului, inregistrand o crestere de 14,6%, valoarea totala a exporturilor fiind de 487,6 milioane de euro.
Poate ca rezultatele ar fi mai bune, iar investitiile, mai consistente, daca producatorii din domeniu nu s-ar confrunta cu incapacitatea de a accesa fonduri nerambursabile UE, din cauza birocratiei si a termenului mare in care dosarele sunt analizate. Cu toate acestea, in ultima vreme au fost observate o serie de investitii de anvergura in regiuni cum sunt Sebes, Radauti si Brasov.

Exporturile vin ca o gura de aer
Mobila romaneasca era foarte cunoscuta peste hotare in trecut si era la mare cautare, iar daca ne luam dupa exporturile pe care industria producatoare le realizeaza, se pare ca inca este preferata. Astfel, exportul produselor de mobilier reprezinta peste 60% din productia realizata, 992,6 milioane de euro in 2009.
Mobilierul se exporta mai ales in tari ca Germania, Franta, Italia, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Austria. Romania importa mobila mai ales din Italia, China, Polonia, Germania, Turcia, Ungaria, Franta si Austria. Imbucurator este faptul ca rata de absorbtie pe piata interna a mobilierului produs la noi a crescut cu 5,3%, anul trecut inregistrandu-se vanzari de 664,8 milioane de euro dintr-un total de 969,1 milioane de euro, reprezentand vanzarile totale pe piata interna in 2009.
Industria mobilei detine o pondere de 1,4% din PIB si de 3,8% din exporturile totale ale Romaniei, aceste cifre ramanand relativ constante de multi ani.
„Consideram ca cel mai important indicator din acest domeniu este soldul balantei comerciale import-export. In ierarhia statelor UE la acest indicator, ne situam pe locul al treilea in randul statelor care au avut sold pozitiv al balantei comerciale in 2009, dar intr-adevar la mare distanta dupa Italia (5.801,55 milioane de euro) sau Polonia (4.260,63 milioane de euro). Avand productia orientata spre exporturi, producatorii din domeniu au resimtit si au fost afectati de fluctuatii ale cursului valutar,   atunci cand acestea au fost mai mari de 3-5%. Criza economica a influentat si numarul angajatilor din domeniu, care anul acesta este cu 15,3% mai mic.

Se foloseste in principal materie prima romaneasca
Industria prelucrarii lemnului s-a dezvoltat foarte bine in Romania, si datorita faptului ca avem resurse lemnoase regenerabile ce pot fi valorificate foarte eficient in produse finite din lemn.
„Avem in tara cherestea de diverse specii, din care se realizeaza mobila cea mai valoroasa, dar avem si placi din lemn, fabricate cu tehnologii moderne. Sunt si situatii cand se mai exporta MDF, PAL, dar in cantitati mai mici decat in anii anteriori“, a afirmat Aurica Sereny.
Resursele autohtone acopera circa 95% din nevoile pentru productie, diferenta fiind importata pentru a raspunde cerintelor unor clienti care-si doresc anumite materiale ce nu pot fi cultivate la noi, cum sunt mahonul sau teak-ul sau acolo unde resursele sunt limitate, la furnire de cires, paltin, ulm, frasin, stejar, radacina de nuc sau trandafir.
In ultimii ani, industria produselor finite din lemn s-a orientat inspre cele pentru care se utilizeaza lemn masiv sau constituit din elemente masive. Ca urmare, a scazut utilizarea placilor din lemn, care oricum erau contestate de anumiti consumatori din cauza unor substante chimice folosite in compozitie.

Articole similare

Ad