Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

2013, oportun pentru investitii strategice

Anul acesta promite sa aduca o crestere economica peste nivelul din 2012 si o evolutie pozitiva a monedei nationale in raport cu euro. Sectorul industrial este mai atractiv pentru investitori si acum este momentul pentru achizitii strategice si pentru demararea celor mai bune proiecte imobiliare. Pe langa Bucuresti, si alte orase – puncte strategice din tara – sunt in plina dezvoltare.
 

Dupa ce a cunoscut fluctuatii de la un semestru la altul pe parcursul anului trecut, economia Romaniei a incheiat 2012 cu o crestere de numai 0,5%. Pentru acest an se asteapta o alta majorare modesta, de 1,2%, influentata direct de recesiunea din tarile Europei Occidentale, pentru ca in 2014 sa se inregistreze o crestere de 2,7%, iar in 2015, de chiar 3,5%, se arata in Bucharest City Report Q4 2012 al Jones Lang LaSalle. Institutul National de Statistica a aratat ca in decembrie anul trecut rata inflatiei a crescut cu doar 0,6% comparativ cu luna precedenta, ceea ce a facut ca rata anuala a inflatiei sa fie de 4,95%, mai putin decat previziunea initiala a Bancii Nationale a Romaniei, de 5,1%. Evolutia pozitiva inregistrata in ultimele luni ale lui 2012, combinata cu un 2013 prosper in sectorul agricol, ar putea cobori inflatia in parametrii doriti de BNR, de 1,5-3,5%, si ar aduce o oarecare relaxare monetara.
Instabilitatea politica a generat pana in cel de-al treilea trimestru din 2012 o crestere a costurilor de finantare si a blocat investitiile. Sectorul investitional s-a mai „animat“ spre finalul anului cu cateva tranzactii majore. Astfel, randamentul in ultimul trimestru din 2012 a fost de 9,5-10% pe segmentul industrial, 8,25% pe cel de birouri si 8,5% pe centre comerciale.
2013 va fi un an de analiza temeinica a oportunitatilor si de selectivitate. Caracteristicile demografice ale Romaniei si conditiile atractive pentru companiile care activeaza in domeniul externalizarii de servicii au ramas neschimbate. Piata ofera acum produse institutionale dezvoltate de companii cu prezenta regionala, iar chiriile s-au intors la valori sustenabile. Cum intre fondurile de investitii competitia pe piata romaneasca este redusa, specialistii Jones Lang LaSalle sunt de parere ca acum este momentul potrivit pentru achizitii strategice si, in urma unor evaluari atente, a demararii celor mai bune proiecte imobiliare.

 

Articole similare

Ad