Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Trasabilitatea, mereu in actualitate si tot mai strict reglementata

Comercializarea, transportul, depozitarea si distributia de medicamente sunt reglementate prin OMS 1963/2008, OMS 1964/2008, Legea 95/2006 si OU 91/2012, care sunt in acord cu directivele europene in domeniul sanatatii, cu diferente provenite din specificul local. Una dintre cele mai recente reglementari din domeniu, adoptate in decembrie 2012, prin OU 91/2012 – urmand sa apara si normele de aplicare – este cea referitoare la cresterea gradului de trasabilitate, care intareste cerintele cu privire la patrunderea in lantul legal de aprovizionare a medicamentelor falsificate.
 

Procesele operationale ale distribuitorului de medicamente Europharm Distributie sunt in conformitate cu legislatia in vigoare, asa cum declara Dan Roman, manager operatiuni logistice, si de indata ce vor fi publicate normele de aplicare ale OU 91/2012 se vor face si modificarile solicitate de acestea. „Nu este prima data cand in logistica farmaceutica a fost solicitata upgradarea sistemelor sau proceselor operationale prin normele legislative. Si aceasta noua solicitare va pune producatorii si distribuitorii de medicamente in situatia de a gasi solutii logistice eficiente. Piata farmaceutica este dinamica si in permanenta schimbare datorita mediului legislativ, economic si social“, explica Dan Roman.
In ceea ce priveste modul in care aplicarea noilor reglementari va afecta pretul final al medicamentelor, reprezentantul Europharm arata ca acesta este re- glementat de Ministerul Sanatatii, prin Catalogul National de Preturi, iar costurile provenite din cerintele legislative cu privire la dotarile pe care trebuie sa le aiba un distribuitor pentru a asigura calitatea produselor si trasabiltiatea seriilor sunt investitii separate, deci nu afecteaza cumparatorul.
Pe de alta parte insa, distribuitorii de medicamente trebuie sa faca fata nu doar provocarilor cu care se confrunta cei din alte industrii – scumpirea carburantilor, infrastructura, cresterile tarifelor la gaze si energie electrica – ci si cu probleme specifice domeniului: costurile mari cu creditarea pietei, din cauza termenului de plata practicat de CAS pentru medicamentele compensate si gratuite, si investitiile si costurile implicate de achizitia si intretinerea echipamentelor necesare pentru asigurarea conditiilor de depozitare si transport stipulate in legislatia in domeniu.

Articole similare

Ad