Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Stivuitorist in doi pasi

Odata cu admiterea revistei Tranzit Logistica in juriul International Forklift of the Year, care alege an de an cele mai bune echipamente de depozitare si de manipulare pentru exteriorul depozitelor si platforme logistice si intermodale, am urmat patru saptamani de cursuri ale scolii de stivuitoristi, finalizate, luna trecuta, cu obtinerea permisului de conducere pentru stivuitoare. Chiar daca manipularea unui stivuitor pare extrem de usoara, respectarea tuturor regulilor de protectia muncii este absolut necesara, deoarece urmarile unui accident in depozit sau in afara lui pot fi foarte grave, mergand chiar pana la pierderi de vieti omenesti.
 

Permisul de stivuitorist este un „must” absolut pentru multe companii care lucreaza in domeniul transporturilor si logisticii. Cum tot mai multi retaileri impun firmelor de transport sa si incarce/descarce marfurile transportate, o categorie de „elevi” ai scolii de stivuitori sunt si, in ultima vreme, soferii de camioane. Acestia, chiar daca stiu sa manipuleze stivuitoarele din depozit, au nevoie si de certificatul ISCIR, recunoscut peste tot in Europa. Acesta este si motivul pentru care multi tineri si mai putin tineri vin sa-si ia permisul de stivuitorist care ii poate ajuta sa-si gaseasca o slujba intr-un depozit sau intr-un port din vestul Europei.
La acestia se adauga, bineinteles, lucratorii din firmele de logistica, dar si cele de retail si productie, mai ales ca in prezent nici macar o liza nu se poate folosi decat daca cineva din firma are permis de stivuitorist. Cu toate acestea, foarte multe depozite si spatii de productie angajeaza stivuitoristi fara certificare profesionala, personalul acestora urmand cursurile scolilor autorizate dupa un control ISCIR si aplicarea unei amenzi.
In aceste conditii, numarul scolilor care pregatesc personal in domeniu este destul de mare, nu numai in Bucuresti, ci in toata tara. Eu am ales scoala Calificari Deserventi, care isi desfasoara cursurile in cadrul Grupului Scolar Industrial „Petre Poni”, unde sunt instruiti anual peste 700 de stivuitoristi si 180 de macaragii. Iar pentru practica am apelat la Still Motostivuitoare SRL, care detine echipamentele necesare si tehnicieni pregatiti in acest sens.
….

Articole similare

Ad