Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Primul depozit cu autoservire din Romania

Euro Mini Storage Romania, companie infiintata de trei investitori canadieni, a deschis la Bucuresti, in zona Theodor Pallady, primul depozit de tip self storage din tara. Investitia se ridica la opt milioane de euro, iar in urmatorii trei ani compania planuieste deschiderea a inca patru astfel de locatii in Capitala, obiectiv pentru care se estimeaza cheltuirea a 20-25 de milioane de euro. Depozitul din Romania a fost dezvoltat in paralel cu unul similar, la Budapesta.
 

Noul centru reprezinta un concept complet nou pe piata romaneasca, dar foarte popular in Vestul Europei si mai ales in SUA, unde exista aproximativ 52.000 de astfel de unitati, pentru persoane fizice sau juridice, care pot inchiria unitati de depozitare de dimensiuni mici in care sa stocheze orice, de la anvelope de vara/iarna la ski jet-uri, motociclete, mobila s.a. „Acest tip de depozit reprezinta un concept foarte matur si dezvoltat in industrie la nivel global. Produsul exista in toata Europa Centrala – Cehia, Slovacia, Estonia, Lituania – iar acum vrem sa demonstram utilitatea lui si in Romania si sa deschidem inca patru depozite in urmatorii patru ani, pentru a acoperi tot orasul“, a declarat Danu M. Temelie, managing partner Euro Mini Storage, responsabil de operatiunile din Romania si Ungaria, care crede ca va fi nevoie de 6-12 luni pentru a face cunoscut si inteles acest tip de depozitare pentru locuitorii din Capitala. Cladirea a fost construita cu ajutorul Shugard, firma de consultanta specializata in dezvoltarea de spatii de depozitare cu autoservire, care a realizat peste 180 de astfel de constructii in Europa. Lucrarea a inceput in august 2008 si autorizatia de folosinta a fost primita in noiembrie 2009. Din valoarea totala a investitiei, numai terenul a costat aproximativ 1,6 milioane de euro.

Peste 1.000 de unitati de depozitare
Depozitul se intinde pe circa 7.500 m2, fiind dispus pe trei niveluri, fiecare dintre acestea cu inaltimea de 2,7 m si suprafata de 2.500 m2. Cladirea dispune de o capacitate aproximativa de 13.500 m3 la o suprafata utila de circa 5.000 m2 si ofera clientilor sai peste 1.000 de unitati de depozitare cu suprafete cuprinse intre 1 si 27 m2. In total sunt 26 de tipuri de unitati de stocare, incluzand cutiile postale. Cladirea dispune atat de unitati cu acces din exteriorul cladirii, care nu beneficiaza de sistem de incalzire si ventilatie, cat si de unitati cu acces din interior, care au aceste dotari.
Depozitul are sase angajati, cei mai multi ocupandu-se de administrare si vanzare. Serviciile de intretinere, curatenie, securitate si tot ce se refera la aspectele tehnice ale cladirii au fost externalizate. „Clientii vin la depozit, semneaza contractul, iar apoi nu mai este nevoie sa interactionam, ei au acces standard de la 7 dimineata la 23, timp de sapte zile pe saptamana, asadar vin cand doresc, au o cartela de acces, merg la unitatile lor dotate cu alarma individuala, care se reactiveaza prin cartela de acces la plecare. Deci nu avem nevoie de multi angajati“, a explicat Danu M. Temelie.
Clientii pot beneficia si de acces 24/24 catre propriile unitati de depozitare, daca adreseaza o instiintare in prealabil.
Preturile de inchiriere sunt calculate pe unitate/luna, si nu pe m2 si sunt cuprinse intre 45 de euro/luna pentru o unitate cu suprafata de 1 m2 si 500 de euro pentru unitatile de 27 m2, durata minima de inchiriere fiind de 30 de zile. „Oferim un produs specific, iar acesta este targhetat in principal catre cei cu venituri medii si mari, si nu se adreseaza persoanelor care castiga 200-300 de euro/luna. Dar sunt din ce in ce mai multi romani care castiga bine, in special in Bucuresti, iar aceasta nu este o cheltuiala de impuls, ci una planificata, calculata. Sunt multi oameni care au motociclete si locuiesc la bloc, astfel ca n-au unde sa le pastreze pe timpul iernii, la fel si anvelopele“, a mai spus reprezentantul Euro Mini Storage. Pentru a creste popularitatea serviciului, Euro Mini Storage desfasoara in prezent o campanie care presupune posibilitatea inchirierii oricarei unitati, indiferent de dimensiune, timp de o luna, la pret de un euro. Pentru a beneficia de promotie este nevoie insa de plata unei garantii, aceasta fiind integral returnabila.
Serviciul ofera clientilor, contra cost, si obiecte necesare pentru impachetare, de la cutii de carton, banda adeziva, la rafturi, cuiere s.a. De asemenea, clientii pot beneficia de asistenta pentru mutare daca doresc, transportul marfurilor, la cererea lor, facandu-se prin firme de mutare subcontractate. Pentru depozitarea de materiale explozibile sau inflamabile, clientii trebuie sa achite o garantie suplimentara, calculata in functie de spatiul de depozitare si perioada contractuala.
Depozitul dispune si de 33 de carucioare pentru transportarea bunurilor in incinta, de utilaje pentru mutarea paletilor, si este dotat cu lift EcoDisc, incalzit si ventilat, cu capacitatea de 26 de persoane, 2 t, care poate sustine aprox 500 kg/m2.

Punct de distributie pentru micii comercianti
Potrivit reprezentantului Euro Mini Storage, clientii depozitului sunt in egala masura IMM-uri, retaileri si persoane fizice, insa dimensiunea medie a unitatilor este de 6 m2, ceea ce arata clar ca serviciul se adreseaza in principal clientilor individuali. De asemenea, unitatile cu suprafete mici sunt mult mai numeroase decat cele mari. In prezent, cladirea gazduieste 50 de clienti, iar reprezentantul companiei se astepta ca pana la sfarsitul anului sa inchirieze 40-60% din spatiul de depozitare. Printre clientii Euro Mini Storage sunt si companii care se ocupa cu distribuirea cosmeticelor prin standurile pe care le au in mall-uri, si care folosesc pentru depozitare unitati de unde se aprovizioneaza zilnic. „Unul dintre clienti vinde epuratoare de aer. Primeste comenzi directe, astfel ca vine si le ridica de aici pentru a le livra apoi catre clientii sai, iar o firma care s-a mutat dintr-un birou de 500 m2 intr-unul de 200 m2 a apelat la noi pentru depozitarea lucrurilor care au ramas dupa aceasta schimbare“, a mai spus Danu M. Temelie. Potrivit acestuia, urmatoarea unitate ar trebui deschisa anul viitor, in zona de nord a Capitalei, pe DN1. In acest scop, se ia in considerare si varianta achizitionarii unei cladiri deja existente, de tipul unui depozit industrial, care sa poata fi usor si rapid transformat intr-un self storage. „Cred ca e mai bine sa te concentrezi pe un oras unde sa deschizi atatea depozite cate sunt necesare pentru acoperirea cererii pietei, si apoi sa treci mai departe, catre alte zone. Pentru ca, daca incepi sa te dezvolti in mai multe orase, cate putin, nu este eficient. Nu poti amortiza investitia, cheltuielile etc.“, a mai spus reprezentantul Euro Mini Storage, care a adaugat ca printre clienti se numara si mici comercianti care folosesc depozitul ca punct de distributie. Isi primesc bunurile la depozit si apoi le livreaza in diferite zone ale orasului. „Avem, de exemplu, o croitoreasa care isi depoziteaza aici materialele. Locuieste intr-un bloc in apropiere si obisnuia sa-si tina metrajele in sufragerie, dar acum a inchiriat o unitate mica, isi pastreaza bunurile aici si are mai mult spatiu acasa. De asemenea, firmele mici si mijlocii cauta solutii de a-si extinde operatiunile si spatiul de lucru fara a face investitii majore“, a mai declarat Danu M. Temelie. Potrivit acestuia, in urmatorii ani, strategiile Euro Mini Storage se vor concentra asupra recuperarii investitiei de opt milioane de euro.

Articole similare

Ad