Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cluj si Ploiesti, zone cu potential

Desi, din perspectiva operationala si a competentelor, logistica moderna autohtona nu este foarte departe de cea din vest (mai ales ca o consecinta a unei maturizari rapide impuse de cerintele principalilor clienti), in ultima perioada gradul de ocupare a depozitelor de clasa A a inregistrat un declin. Zona Aradului a ajuns la un grad de neocupare de 30%, iar cea a Bucurestiului, care inca mai cuprinde concentrarile mari, la 10-12%.
 

Pe de alta parte, exista semne imbucuratoare din alte zone, precum Cluj si Ploiesti, care vin din spate cu tendinte puternice de crestere si dezvoltare.

In Romania sunt in prezent peste 1,4 milioane m2 de depozite clasa A, din care Bucurestiul cuprinde 900.000 m2, Timisoara peste 200.000 m2, Ploiesti 150.000 m2 si cu perspective de marire continua, Arad si Cluj circa 110.000 m2 fiecare.
„Bucuresti, care furnizeaza peste 40% din PIB, avea in 2000 circa 100.000 m2 de depozite clasa A, dupa care la inceputul lui 2006 deja depasise 500.000 m2, iar in 2008, circa 800.000 m2. In paralel cu Capitala s-au dezvoltat la fel de rapid, dar la dimensiuni mai mici, platformele logistice aflate la frontiera (de exemplu, Oradea si Timisoara). Odata cu intrarea in UE a inceput sa se dezvolte si Arad, marcat apoi de un puternic declin, gradul de neocupare fiind acum de 30%, in vreme ce la Bucuresti este de 10-12%“, a punctat Romeo Dumitru, vicepresedinte Arilog si logistic manager Farmexim, in cadrul conferintei Mediafax de transport si logistica.
Insa, chiar si in situatia in care proiectele de dezvoltare a infrastructurii stagneaza, subsidiara din Romania a grupului francez FM Logistic vede in continuare potentialul pietei locale, urmand sa-si extinda activitatea, prin achizitii sau marirea depozitelor. „In ultimii doi ani am investit in construirea a peste 25.000 m2 de depozite clasa A (in Timisoara si in apropiere de Bucuresti) si urmeaza alte investitii“, a declarat Laurentiu Savin Duica, directorul comercial al FM Logistic Romania, care considera ca personalul local din domeniul logisticii este foarte bine pregatit.

Articole similare

Ad