Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Schimburile comerciale romano-ruse cresc continuu, iar Gefco e pe faza

Gefco Romania si Gefco Rusia, alaturi de Camera de Comert si Industrie Romano-Rusa (CCIRR), au organizat in iunie o conferinta dedicata logisticii ca factor-cheie in comertul dintre cele doua tari. Cu aceasta ocazie au fost prezentate studii de caz referitoare la solutii gasite de Gefco pentru cresterea eficientei unor clienti din Romania si Rusia, s-au facut clarificari legate in special de operatiunile vamale si s-a vorbit si de schimburile comerciale dintre cele doua state, care au cunoscut in ultimii 3-4 ani o crestere continua, si de modul in care compania de transport si logistica a profitat de aceasta oportunitate pentru a se indrepta spre est.
 

Invitati la conferinta, Alexandr Lukin, Secretar I in cadrul Ambasadei Federatiei Ruse in Romania, si Tatiana Tihon, secretar general al Camerei de Comert si Industrie Romano-Ruse (CCIRR), au vorbit despre relatiile comerciale bilaterale dintre Romania si Rusia.
Ei au reamintit ca Rusia este o piata uriasa, cu peste 140 de milioane de consumatori, cu o clasa de mijloc in crestere si cu nevoi foarte mari legate de infrastructura, astfel ca e una dintre cele mai promitatoare tari pentru dezvoltatori. Din punct de vedere economic, este pe locul al 11-lea in lume si are un PIB de circa 15.000 de dolari/cap de locuitor. O recomanda ca o zona buna pentru afaceri si faptul ca in 2012 a aderat la Organizatia Mondiala a Comertului, ceea ce a liberalizat schimburile cu restul lumii si a creat oportunitati si mai mari pentru export si investitii. Iar impreuna cu Belarus si Kazahstan a creat un spatiu economic comun unde in 2011 a inceput sa functioneze o uniune vamala (in care tarifele, taxele vamale si reglementarile sunt comune), astfel ca produsele care intra aici prin orice punct de frontiera pot circula liber intre cele trei tari, doar pe baza unei declaratii statistice emise lunar autoritatilor vamale, ceea ce a dus in scurt timp la o crestere semnificativa a comertului in zona.
Piata are, asadar, potential urias, dar pentru a intra cu succes in Rusia e nevoie de resurse si de angajamente serioase de timp, personal si capital, de cercetari ample pentru a identifica oportunitatile si potentialii parteneri locali si de verificari ale bonitatii lor. Iar asta se poate face atat prin deplasari frecvente acolo, cat si prin colaborarea cu Camerele de Comert federale si regionale si prin participare la targuri de specialitate. In plus, respectarea legilor si reglementarilor ruse privitoare la impozite si taxe vamale este absolut necesara, si pentru asta se recomanda un consilier juridic local, iar pentru decontari e bine sa se foloseasca instrumente financiare sigure, ca acreditivele, si sa se evite vanzarile pe conturi deschise.

Criza a dus la intensificarea schimburilor comerciale romano-ruse
Asa cum a declarat Alexandr Lukin, volumul schimburilor comerciale dintre Romania si Rusia a crescut in ultimii 3-4 ani, ajungand la peste 4,422 miliarde de dolari in 2012, cifra comparabila cu cea din 1990, …

Articole similare

Ad