Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Expeditorii fac cele mai mari profituri. Operatorii logistici puncteaza la rulaj si active.

Multinationalele isi disputa si anul acesta titlul de „cel mai eficient integrator de servicii de expeditii si logistica din Romania”, acordat de revistele Tranzit si Logistica firmei care imbina cel mai bine inteligenta in afaceri, inovatia, investitiile continue si comportamentul exemplar fata de clienti si furnizorii de servicii, pentru a obtine profit si un statut recunoscut pe piata de toti ceilalti jucatori. Pentru titlul pe 2013 se iau in considerare cifrele financiare oficiale din 2012, investitiile si inovatiile aplicate in procesele logistice in 2012/2013.
 

Constituirea unui top al companiilor care activeaza in domeniul logisticii a fost intotdeauna o piatra de hotar, tocmai pentru ca in Romania nu exista in codul clasificarii activitatilor economice serviciul de „logistica”. Sunt firme de logistica inregistrate cu obiect principal de activitate „Alte servicii anexe transporturilor” (unde gasim cu precadere case de expeditii, dar si operatori consacrati de servicii logistice cu valoare adaugate), „Servicii anexe pentru transporturi terestre” (operatori feroviari/ navali mai ales, dar si cativa operatori de logistica mari rataciti printre ei), „Manipulari” (mai ales terminale feroviare sau fluviale/maritime) si „Depozitari” (dezvoltatori de parcuri logistice si industriale, precum si firme de logistica, mai ales cele care detin capacitati de depozitare proprii).
Si mai sunt, bineinteles, firmele de distributie, a caror activitate principala este comertul cu amanuntul, dar care presteaza si un volum ridicat de servicii logistice.
Pentru ca e greu sa compari operatorii navali cu cei care fac servicii de distributie sau expeditii, am preferat si anul acesta sa selectam companiile de expeditii si operatorii de logistica intr-un clasa- ment comun, indiferent de codul CAEN principal, pentru a intocmi topul companiilor de logistica din Romania.
Totusi, am analizat si separat fiecare categorie de activitate, cu firmele asa cum si-au inregistrat ele domeniul principal.

22 de companii detin 50% din piata de expeditii si logistica din Romania
Cele mai multe companii de expeditii si logistica se regasesc la categoria „Alte Activitati Conexe Transporturilor”. Piata romaneasca de expeditii si servicii de logistica (in total 1.256 de companii inregistrate cu acest obiect de activitate) a realizat o cifra de afaceri de 5,1 miliarde de lei in 2012, potrivit datelor inregistrate la Registrul Comertului.
Cea mai mare cota de piata o are Schenker Romtras (7,1%), realizand o cifra de afaceri de peste 364 de milioane de lei. Urmatorul clasat, TTS , care actioneaza in transportul naval, a inregistrat o cifra de afaceri de peste 300 de milioane de lei, cu care detine o cota de piata de 5,8%, Gefco Romania, a carui cifra de afaceri a scazut in 2012, detine totusi o cota de piata de 3,7%, cu o cifra de afaceri de peste 188 de milioane de lei, iar Transmec Ro, compania italieneasca intrata de curand pe piata romaneasca, a urcat deja, …

Articole similare

Ad