Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Romania inca prezinta interes pentru investitorii germani

Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK) a publicat Raportul de Conjunctura 2013, realizat prin aplicarea, de catre Camerele de Comert bilaterale din 16 tari din Europa Centrala si de Est (ECE), a unui chestionar pe baza caruia peste 1.600 de manageri au evaluat situatia economica, planurile de investitii si de ocupare si mediul de afaceri. Ca urmare, cel mai atractiv amplasament investitional din regiunea ECE este, in acest an, Polonia, care a reusit sa surclaseze Cehia, dupa sapte ani de cand aceasta conduce in clasament.
 

Si, chiar daca pentru Romania firmele au dat raspunsuri cu precadere critice, scazand un loc in ochii investitorilor fata de anul trecut (pana la locul 11, din 20 de tari), investitorii germani declara ca nu ar renunta la acest amplasament investitional, vazand inca in Romania o tara cu un potential enorm de afaceri.

AHK a chestionat 153 de firme, care s-au exprimat referitor la situatia economica generala din Romania, la situatia afacerilor proprii si la perspectivele bransei, dar si la factori importanti pentru amplasamentul investitional, precum sistemul fiscal, infrastructura, siguranta juridica, licitatiile publice, predictibilitatea si piata muncii. Majoritatea firmelor chestionate provine din domeniul serviciilor (43%) si din industria prelucratoare (23%), urmate de comert (20%), constructii (10%) si alimentarea cu energie si apa (4%).

Germania, pe locul al treilea in topul investitorilor din Romania
Romania a avut mult timp in perceptia publica din strainatate o reputatie proasta. Cu timpul insa cliseele s-au diminuat, iesind la iveala un potential de afaceri de pe urma caruia pot profita si investitorii germani. „Nivelul salarial este inca atractiv, cota unica de impozitare de 16% este redusa si stabila, iar sistemul juridic este in mare parte adaptat normelor UE. In plus, Romania mai are si avantajul apropierii de pietele intra-europene“, au mentionat reprezentantii AHK, completand: „cu peste 20 de milioane de locuitori, Romania este una din cele mai mari piete de desfacere din intreaga regiune ECE. Si, pentru ca mai are inca mult de recuperat, exista in continuare un enorm potential de afaceri care este cu atat mai atractiv cu cat Statul are la dispozitie si fonduri europene.“
In acest context, numeroase firme germane au consemnat povesti de succes in Romania, Germania fiind din 2007 cel mai important partener comercial al tarii noastre si unul din cei mai importanti investitori straini. Volumul schimburilor comerciale dintre Romania si Germania s-a situat anul trecut la circa 18 miliarde de euro, Germania situandu-se pe locul al treilea in ceea ce priveste investitiile straine, cu circa 19.000 de firme cu participatie germana la capital, care au insumat la sfarsitul anului trecut 4,42 miliarde de euro.

Asteptari optimiste, chiar daca intr-o proportie mai mica decat anul trecut
Opinia firmelor germane din Romania privind amplasamentul investitional reiese din chestionarul de conjunctura. „Mai sunt …

Articole similare

Ad