Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Lantul logistic trebuie completat de un lant al valorilor

In urma cu mai bine de un an prezenta carnii de cal in produsele din vita facea ravagii in industria alimentara. Pentru a preveni reaparitia acestor probleme in supply chain este necesar ca actorii din domeniu sa-si schimbe comportamentul si sa gandeasca precum un infractor pentru a identifica mai usor eventualele probleme. In plus, pe langa lantul logistic ar trebuie sa existe si un lant al valorilor care sa ofere siguranta consumatorului prin respectarea legislatiei.
 

Scandalul carnii de cal ar fi trebuit sa aduca mai multa incredere, angajamente intre jucatorii din industrie, dar si un mod diferit de a actionat in fata eventualelor probleme.
„Anul trecut am avut ocazia sa testam prezenta carnii de cal in produse din carne de vita“, a reamintit Steve Osborn, business innovation manager in cadrul Leatherhead Food Research. Aceasta este o organizatie de cercetare care a luat fiinta in 1919, care realizeaza studii independente si confidentiale si numara peste 1.500 de companii membre si 150 de oameni de stiinta implicati in cercetare. Laboratoarele se intind pe mai mult de 10.000 m2, iar Coca-Cola, Nestlé, Danone sau McDonald’s sunt doar cateva dintre numele care au aderat la aceasta institutie.
In opinia lui Steve Osborn, prezenta carnii de cal in anumite produse nu constituie o problema actuala, ci ridica semne de intrebare referitor la amenintari viitoare.
Industria alimentara are nevoie de actiuni inteligente, nu pentru a detecta problemele, ci pentru a adopta masuri eficiente si a intelege implicatiile. „Pentru asta sunt necesare colaborari active intre membrii aceleiasi industrii. Trebuie sa intelegem care sunt barierele cu care ne confruntam in productie si care sunt masurile de care avem nevoie pentru a le depasi, dar si care sunt limitele si unde trebuie sa ne oprim“, a mai spus Steve Osborn.

Continutul nu coincide mereu cu eticheta
Intr-o simpla pizza pot fi numarate pana la 35 de ingrediente cu provenienta diferita, din pana la 60 de tari. „Trebuie sa te gandesti si la ingredientele care compun sosurile, mezelurile etc. Tocmai de aceea este nevoie de un control maxim si de o colaborare stransa pentru a le putea controla.“
Acest tip de lant prezinta un potential de autenticitate redus, iar masurile de siguranta pot da gres foarte usor.
Agentiile statului sunt responsabile pentru controlul produselor din punct de vedere al sigurantei pentru consumator. Potentialul de frauda este foarte ridicat deoarece lista ingredientelor ce poate fi citita pe eticheta nu coincide mereu cu ceea ce contine produsul respectiv. De multe ori in produsul finit se pot regasi ingrediente care nu sunt trecute pe lista ingredientelor.
La inceputul anului trecut in hamburgerii de vita comercializati de Tesco a fost detectata carne de cal. In statisticele Leatherhead Food Research, din 130.000 de mostre prelevate, doar 800 au fost testate pentru prezenta carnii de cal.

Articole similare

Ad