Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Serviciile cu valoare adaugata mare se impun mai greu, dar cu hotarare

In ianuarie 2013, Rhenus Midi Data a inceput o afacere noua pe piata din Romania, care presupune livrarea la destinatie a aparatelor cu valoare adaugata mare (echipamente High Tech de birou sau medicale, bancomate, terminale de plata, aparate de vending sau jocuri de noroc), cu realizarea unui test initial de buna functionare, dar si cu oferirea unui spatiu de depozitare sau a unui spatiu tehnic pentru configurarea lor. O astfel de abordare a logisticii este deja o traditie in Germania, Olanda, Luxemburg, tarile scandinave sau Marea Britanie, iar cei 10 clienti cu volume constante pe care compania ii are la noi, plus contractele care se estimeaza ca vor fi incheiate in perioada imediat urmatoare arata ca si clientii romani sunt tot mai deschisi spre astfel de servicii sofisticate.
 

Fiecare dintre ei are propriile solicitari si fiecare este tratat special, avand la dispozitie un ofiter care se ocupa de cerintele lor specifice.

Planul initial era ca Rhenus Midi Data sa ofere in Romania aceleasi servicii pe care firma-mama le propune in Germania, sa fie o copie fidela a ceea ce se face in tarile din vestul Europei, adica sa combine transportul echipamentelor cu instalarea si montajul lor si cu instructajul clientului final. De exemplu, in cazul copiatoarelor se face montaj si configurare, dar se si arata clientului cum se folosesc acestea.
Grupul din care face parte Rhenus are un portofoliu important de clienti din domeniul High Tech – echipamente de birou, medicale s.a. – care sunt prezenti si in Romania, direct sau prin distribuitori, si aceasta urma sa fie cheia de intrare pe piata locala, cu ajutorul contactelor pe care le avea la nivel de grup. „Dar nu am avut deloc succes astfel, mai ales pentru ca in aceste firme raspunderea e destul de strict delimitata intre vestul si estul Europei, oamenii din cele doua zone nu se cunosc intre ei, deci nu poti folosi experienta pe care o ai acolo pentru a-ti face relatii aici“, explica directorul general Rhenus Midi Data, Valentin Binder.
Firmele de IT din Romania lucreaza, in general, si acum cu distribuitori, cu exceptia catorva, care are au organizatii proprii si un numar restrans de furnizori de servicii logistice. In ceea ce le priveste, Rhenus nu este interesat de volumele distribuite catre magazine si retaileri – asta poate face un transportator clasic – ci de echipamentele voluminoase – servere, dispozitive pentru stocarea datelor, imprimante, copiatoare – care au nevoie de servicii cu valoare adaugata.
O practica destul de des intalnita in domeniu este aceea de a lasa echipamente demo, de exemplu, servere, unui potential client, pentru a le testa o vreme, si apoi de a le muta la alt client. Si pentru asta se poate apela la Rhenus, ca si pentru colectarea de echipamente second-hand in vederea reciclarii sau a reconditionarii.
Iar in domeniul medical, pentru ecografe, sterilizatoare si mese de operatie, de exemplu, firma are un client, distribuitor pe piata noastra pentru o firma din Germania care …

Articole similare

Ad