Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Intre tarile Europei Centrale si de Est, Romania este mediocra privind atractivitatea investitionala

Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK) a publicat Raportul de Conjunctura 2014, realizat prin aplicarea, de catre Camerele de Comert bilaterale din 16 tari din Europa Centrala si de Est (ECE), a unui chestionar pe baza caruia peste 1.400 de manageri au evaluat situatia economica, planurile de investitii si de ocupare si mediul de afaceri. Ca urmare, chiar daca numeroase companii germane sunt nemultumite de anumiti factori ai amplasamentului investitional, totusi majoritatea (83%) ar alege din nou Romania pentru investitii, si doar 17% ar avea in vedere amplasamente alternative. Astfel, Romania se mentine pe locul al 11-lea in clasamentul celor mai atractive tari din ECE, in vreme ce Polonia, urmata de Cehia si Estonia, ocupa fruntea clasamentului, iar Kosovo (locul 18), Bielorusia (19) si Albania (20) isi disputa ultimele pozitii.
 

Anul acesta, AHK a chestionat 123 de firme, care s-au exprimat referitor la situatia economica generala din Romania, la situatia afacerii lor si la perspectivele bransei, dar si la factori importanti pentru amplasamentul investitional (sistem fiscal, infrastructura, siguranta juridica, licitatii publice, predictibilitate, piata muncii). Cele mai multe firme chestionate provin din industria prelucratoare (35%) si din domeniul serviciilor (34%), urmate de cele din comert (21%), constructii si energie (cate 5%).

Investitiile straine directe de anul trecut, in crestere cu 26% fata de 2012
In majoritatea regiunilor din ECE economia si-a incetinit ritmul de crestere incepand cu 2010 sau s-a mentinut la un nivel scazut. Astfel, in situatia in care si in 2013 au fost putine tari din UE cu o crestere semnificativa fata de 2012, Romania a surprins cu un plus de 3,5% – cel mai mare dintre statele UE si cel mai mare din ultimii cinci ani. Agricultura si productia industriala, dar si exporturile au contribuit decisiv la cresterea PIB, in timp ce comertul si sectorul constructiilor nu si-au revenit complet din criza. Si 2014 a inceput bine, cu o crestere economica de 3,8% in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar pentru intregul an este asteptata o crestere de 2-2,3%.
Ca urmare, datele economice pentru Romania denota un mediu economic stabil si atractiv – mai ales in comparatie cu celelalte state din UE: datoria publica se situeaza la 39% din PIB, deficitul bugetar, la 2,5%, rata inflatiei este de 3,2%, iar rata somajului, de 7,2%. Cursul de schimb leu/euro de 4,42 este stabil si a inregistrat in ultimul an doar usoare variatii. Deficitul de cont curent a avut si in 2013 o scadere, situandu-se la 1,5 miliarde de euro, dupa ce in anul anterior fusese de circa cinci miliarde de euro. In 2013, Romania a exportat mai mult decat in 2012 cu 9,1% la valori exprimate in lei si cu 10% la valori exprimate in euro si a importat mai mult cu 0,2% la valori exprimate in lei si cu 1% la valori exprimate in euro. Exporturile (FOB) au insumat 49,5 miliarde de euro (in 2012 au fost in valoare de 45 de miliarde …

Articole similare

Ad