Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Fara infrastructura si stabilitate nu va exista cresterea dorita

In cadrul conferintei Arilog de la Bucuresti, de la inceputul lui noiembrie, cuvantul de deschidere i-a apartinut lui Philippe Beke, Ambasadorul Belgiei in Romania, care a facut si o analiza SWOT (puncte tari, puncte slabe, oportunitati, amenintari) a Romaniei, avertizand ca, desi este vazuta de investitori ca o tara ce ofera multe oportunitati, inca sunt numeroase lucruri de rezolvat.

In opinia lui Philippe Beke, printre punctele puternice ale tarii noastre se numara faptul ca este o piata mare, traversata de trei coridoare importante, si cu o politica monetara puternica.
 

Printre punctele slabe enumerate de ambasadorul Belgiei sunt situatia statului de drept, care se imbunatateste insa, infrastructura insuficienta si un aparat administrativ neperformant, aici fiind incluse birocratia si coruptia. „Consider ca ar trebui gasite moduri de a atrage oameni performanti si in sectorul public, oameni care sa fie bine platiti pentru a performa. In plus, modul cum se face educatia nu este prea aplecat catre economie.“
In ceea ce priveste oportunitatile, Romania este o piata orientata catre externalizare si deci este o zona propice pentru logistica si near-sourcing, iar 80% din investitiile din ultimii 20 ani au fost investitii straine directe, ceea ce in- seamna ca o parte importanta a exporturilor vine de la acesti investitori straini. Apoi, Romania are un potential ridicat in ceea ce priveste agricultura. Philippe Beke a subliniat si avantajul pe care il are zona Banatului si Transilvania in general, avantaj care va creste in momentul in care autostrazile Sibiu-Deva si tronsonul pana la Nadlac vor fi date in folosinta, ceea ce va accelera viteza de dezvoltare. Ambasadorul Belgiei in Romania a estimat ca Banatul va avea o crestere cu 4% anul acesta.
In prezent deficitul balantei comerciale este de 2%, in conditiile in care in 2004, de exemplu, era de 8%.
Printre amenintari se numara eficienta sistemului politic si administrativ, o mare problema fiind lipsa de stabilitate, deoarece opt ministri de transport in trei ani este foarte mult. „O alta problema in Romania este faptul ca banii sunt mai importanti decat orice. Aceasta nu este o abordare corecta daca exista o viziune pe termen lung. O astfel de viziune aduce bani multi, dar nu imediat“, a mai aratat Philippe Beke.

Estimari pozitive pentru urmatorii cinci ani
In timpul conferintei, Philippe Beke a aratat ca agricultura va creste in anii ce vor urma, dar se asteapta si un progres al serviciilor. Se estimeaza ca si industria va creste in urmatorii cinci ani, la fel si constructiile, dar va fi o crestere moderata. „Balanta contului curent arata ca perioada dificila, criza, s-a incheiat, dar jucatorii …

Articole similare

Ad