Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Exportam materie prima, nu produse procesate

Ponderea industriei alimentare in PIB-ul Romaniei este destul de mare, potentialul de export este ridicat, insa crescatorii de animale si producatorii de preparate din carne au fost loviti in ultima vreme de restrictiile de export sau de embargoul Rusiei. O mana de ajutor ar putea veni din partea Guvernului, prin reducerea TVA la carne. Aceste aspecte, impreuna cu alte realitati ale pietei de profil, au fost discutate in cadrul seminarului integrat Industria Carnii.ro, eveniment la care au participat reprezentanti ai peste 100 de companii.
 

Evenimentul desfasurat la Bucuresti pe 19-20 noiembrie a reunit crescatori de animale, producatori, importatori si distribuitori de carne, preparate din carne si conserve, furnizori de materii prime (carne, aditivi, condimente, membrane), de furaje, medicamente, echipamente si tehnologii pentru ferme, furnizori de echipamente si utilaje pentru industria carnii, de detergenti si utilaje pentru igiena, retaileri, reprezentanti ai institutiilor publice s.a.
Seminarul organizat de Industria Carnii.ro a ajuns la a patra editie, iar organizatorii si-au dorit sa aduca in prim plan un mesaj care indeamna la o analiza pragmatica a industriei carnii din Romania, din perspectiva dezvoltarii unui numar tot mai mare de afaceri integrate, care sa urmeze intregul lant, „de la furca la furculita“. Aceste proiecte, care includ productie, procesare si distributie, asigura un flux constant de materii prime pentru societatile prelucratoare, o reducere a costurilor de productie si o mai buna gestiune a stocurilor, toate reflectandu-se in final intr-un plus de valoare ce confera unei companii avantajul de a fi competitiva, dar si de a fi capabila sa raspunda cerintelor din ce in ce mai exigente ale pietei si ale consumatorilor. Plus ca anul viitor se pare ca va fi un reper important pentru producatorii si procesatorii romani de carne, mai ales ca proiectele agricole integrate vor primi un punctaj mai mare si vor avea prioritate la finantare in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020.

Din nou, vremea nu a tinut cu noi
Vladimir Manastireanu, presedinte ANSVSA, a aratat ca anul acesta crescatorii de taurine si ovine au avut de suferit din cauza aparitiei bolii limbii albastre (blue tongue), care a fost depistata la sfarsitul lui august, afirmand ca „suparator este ca aceasta boala nu apare din cauza fermierului sau a veterinarului, ci din cauza anumitor conditii atmosferice si a unor insecte. Nici vremea nu a tinut cu noi, temperaturile nu au scazut in noiembrie suficient de mult incat insecta vinovata de raspandirea bolii sa dispara si Romania sa fie declarata cat mai repede tara libera de boala pe perioada sezonului rece. In aceasta perioada nici animalele nu mai sunt purtatoare de virus.“
Pentru ca boala sa nu loveasca din nou si anul viitor ar trebui derulata o campanie de vaccinare. Insa, asa cum a aratat presedintele ANSVSA, „ne lovim de aspecte de ordin economic, tehnic si procedural, dar care …

Articole similare

Ad