Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Piata urmeaza un trend ascendent

In ciuda cresterii economice identificate de specialisti pentru 2013 si 2014, dinamica pietei de real estate a fost mai lenta. Prudenta caracterizeaza in continuare dezvoltatorii imobiliari, care construiesc in general doar la cererea clientilor, iar chiriile pentru spatiile logistice si industriale au ajuns la un nivel minim, care abia permite amortizarea investitiilor. Pentru urmatoarea perioada se estimeaza construirea de spatii industriale in special in jurul Capitalei, pe fondul cresterii apetitului dezvoltatorilor pentru proiecte noi, dar si al dezvoltarii segmentului de retail.
 

In 2013, Romania a inregistrat a doua cea mai mare crestere a produsului intern brut din Uniunea Europeana, de 3,5%, gratie dezvoltarii productiei industriale si a exporturilor, potrivit unui studiu JLL si DTZ Echinox. Principalii parteneri comerciali ai tarii noastre sunt Germania, Italia si Franta. Tendinta de crestere s-a mentinut si in prima jumatate a acestui an, PIB fiind cu 2,6% mai mare decat in perioada similara din 2013. Iar pentru intreg anul, JP Morgan a estimat o majorare de 3,2%.
Aceasta crestere se bazeaza pe fundamente solide, apreciaza specialistii JLL, intrucat datoria statului este de 39% din PIB, una dintre cele mai scazute din UE, iar in 2013 deficitul bugetar a fost de 2,3% din PIB. In acelasi timp, rata anuala a inflatiei in perioada iunie 2013-iunie 2014 a scazut la un nivel record, de 0,66%. Cursul de schimb valutar a ramas stabil in ultimii ani, leul fiind de altfel cea mai stabila moneda europeana de la inceputul crizei si pana in prezent.
Infrastructura ramane insa principala problema. La finele lui 2013, reteaua de drumuri din Romania se ridica la 84.887 km, din care 17.110 km erau drumuri nationale. Sectiuni din cadrul acestora din urma sunt incorporate in sapte drumuri europene principale si in alte 10 drumuri secundare. In ciuda marimii sale, Romania are doar 645 km de autostrada. In ultimii ani, obiectivul autoritatilor a fost finalizarea coridorului ce leaga portul Constanta cu granita de vest cu Ungaria, parte a Coridorului 4 pan-european. Desi autostrada A2 de la Bucuresti la Constanta este gata, la A1 Bucuresti-Nadlac mai sunt inca multe sectiuni de construit.

Piata de real estate, pe plus
Piata de real estate a fost in crestere in prima parte a anului din punct de vedere al volumelor tranzactionate comparativ cu perioada similara din 2013. O parte din crestere se datoreaza faptului ca segmentul retail se dezvolta, ca si comertul online. Iar prin dezvoltare se intelege si o diversificare a gamelor de produse comercializate, care implica suprafete mai mari de depozitare.
Suprafata totala a spatiilor de depozitare/industriale de productie clasa A disponibile la ora actuala in Romania este de 1,6 milioane de metri patrati. Capitala detine o pondere de 60% din acest stoc, Timisoara 13%, Cluj 10%, iar Brasov, Ploiesti si Arad detin impreuna 17%.
Spatiile disponibile sunt in general ambientale, fiind necesare investitii aditionale …

Articole similare

Ad