Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Prea putin atractive

Ultima intalnire de anul trecut a membrilor Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane (AHK) a avut ca tema de dezbatere „Fondurile nerambursabile in Romania – perspective si posibilitati“. Cu acest prilej, reprezentanti ai unor institutii publice si ministere, dar si ai mediului privat, au realizat o radiografie a modalitatilor de accesare atat a ajutoarelor de Stat, cat mai ales a fondurilor europene, in situatia in care absorbtia acestora, in exercitiul financiar ce tocmai s-a incheiat, ramane inca mult sub nivelul altor tari din UE.
 

Fondurile europene, in special in zona neguvernamentala a mediului de afaceri, sunt acordate in cadrul a doua programe principale: Programul Operational Sectorial POS CCE (Cresterea Competitivitatii Economice) si POS DRU (Dezvoltarea Resurselor Umane). „Programul dedicat mediului de afaceri a functionat oarecum limitativ, pe zona de microintreprinderi ca beneficiar direct si cu extrem de putine interventii pe zona unor structuri de afaceri sau de investitii in turism. Cele mai multe companii care au beneficiat de fonduri europene au accesat POS CCE“, a punctat Gabriel Friptu, director general al Autoritatii de Management pentru POR, completat de Dragos Anastasiu, vicepresedinte AHK: „sunt companii (ca si in cazul meu), care nu au absorbit niciodata fonduri europene fie dintr-o proasta informare, fie de teama ca se pot bloca platile sau ca nu se fac decontarile, ori pentru ca firma de consultanta n-a fost convingatoare. Insa exista si firme care nu au absorbit fonduri europene pentru ca nu s-au gandit, ori nu au vrut, ori nu au stiut cum s-o faca.“
In cadrul POR, lucrurile s-au desfasurat cu cea mai mare rapiditate in mediul de afaceri, comparativ cu mediul guvernamental, absorbtia ajungand la aproape 80%. „Principalul nostru beneficiar sunt microintreprinderile, iar proiectele nu sunt foarte complicate (intra pe o schema de minimis cu 200.000 de euro fara cofinantare). In aceste conditii, implementarea proiectelor nu depaseste 12 luni“, a aratat Gabriel Friptu. „Din momentul semnarii unui contract de finantare pentru mediul privat, dar cu precadere pentru cel guvernamental, marea problema o reprezinta achizitia publica.“
Insa Dragos Anastasiu s-a aratat nemultumit de faptul ca, in urmatorul exercitiu financiar, au fost alocate mediului privat numai 10% din fonduri, in vreme ce media pe Europa de Est este de 20%. „Sunt bani putini pentru IMM-uri, si aproape deloc pentru firmele mai mari“, a punctat acesta, completat de reprezentantul Autoritatii de Management pentru POR: „firmele mari nu mai sunt in vizorul finantarilor, iar situatia este similara si in celelalte state membre. Regulamentele s-au schimbat, iar cel care implica finantarea firmelor mari este extrem de restrictiv.“

Se pot accesa fonduri fara intermedierea firmelor de consultanta
In opinia lui Gabriel Friptu, gradul scazut de absorbtie vine din faptul ca mediul de afaceri s-a confruntat cu mai multe probleme, intre care dificultatea de a alege …

Articole similare

Ad