Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Piata spatiilor industriale a crescut cu aproape 40%

Piata spatiilor industriale a cunoscut anul trecut o evolutie pozitiva. Principalele tranzactii imobiliare au fost inregistrate in randul companiilor de productie si pe acest segment se vor construi probabil si pe viitor cele mai multe proiecte „build-to-suit“. Desi pretul chiriilor este in continuare scazut, in lipsa cresterii ofertei de spatii logistice si industriale, in special de clasa A, se asteapta o usoara majorare a tarifelor. Companiile din sectorul automotive vor fi, si in 2015, cele mai active pe piata.

In 2014 s-au tranzactionat 431.000 m2 de spatii logistice si de productie, cu aproape 40% mai mult decat in anul precedent, potrivit raportului de piata al CBRE pe sectorul industrial.
 

30% din volumele contractate au fost in Bucuresti si in zonele invecinate, in restul tarii cele mai solicitate locatii fiind in partea de vest (Timisoara, Arad, Oradea).
Intrarile efective in spatii au totalizat 285.000 m2 (aproximativ 66%), restul fiind contracte de pre-inchiriere, semnate in special cu clientii din industria automotive si cu focus pe regiunea vestica. In ceea ce priveste relocarile, 70% dintre acestea au fost in zona Capitalei.
Situatia actuala a pietei a stimulat derularea a patru tranzactii ce au implicat achizitia de spatii (anterior) de productie si a drepturilor de proprietate asupra unui depozit de retail, insumand in total 95.000 m2, se mai arata in raportul CBRE.
Pre-inchirierea de catre Continental a unitatii logistice de 45.000 m2 din Timisoara Airport Park a fost cea mai mare tranzactie inregistrata in 2014. Companiile de logistica au derulat 16% din totalul volumelor contractate in anul precent, 90% dintre acestea din urma fiind semnate pentru regiunea Bucuresti. Spatiile de productie detin o pondere de 34% din total si sunt amplasate mai ales in afara Capitalei, in timp ce facilitatile dedicate pe depozitare au reprezentat jumatate dintre tranzactiile realizate anul trecut. In plus, in cazul acestora din urma, 50% din suprafete au fost ocupate de catre retaileri.
De remarcat investitia in unitatea de productie a Yazaki de la Braila, un proiect la cerere („build-to-suit“) de 16.000 m2 construit in zona de sud-est a tarii, care duce lipsa de investitii straine. De altfel, se estimeaza aparitia altor proiecte similare si in regiunea de nord-est, pe fondul somajului ridicat si al disponibilitatii fortei calificate de munca.

Predomina in continuare proiectele „build-to-suit“
In ultimii 20 de ani, in Romania au fost construite/amenajate spatii industriale acoperind 3,26 milioane de m2, care sunt fie ocupate de proprietarii lor, fie dezvoltate companii de profil, in cadrul diferitelor parcuri logistice si industriale.
La ora actuala nu sunt proiecte speculative majore in constructie. Pana la finele lui 2015 doar 25.000 m2 vor fi adaugati stocului actual, se mai arata in raportul CBRE.

Articole similare

Ad