Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Piata anvelopelor uzate este in stand-by

Potrivit directorului general Eco Anvelope, Florin Brabete, in 2008 au fost recuperate 30.600 t de anvelope uzate, fiind unul din anii cu cel mai mare volum. In 2009 s-a inregistrat o usoara crestere, de pana la 31.000 t de anvelope uzate, iar, pentru 2010, reprezentantul Eco Anvelope se asteapta, in urma reducerii vanzarilor de anvelope, la o scadere de 30%, respectiv la 22.000 t.
In ultima perioada nicio anvelopa gestionata de societate nu a mai ajuns sa fie resapata, sustine Florin Brabete.
 

Eco Anvelope ofera un serviciu integrat, care presupune atat colectarea, cat si transportul si valorificarea anvelopelor uzate, pentru producatori si importatori, adica pentru cei care le introduc pe piata romaneasca pentru prima oara, fie ele noi, second-hand sau resapate.
Pentru acest tip de serviciu, clientii societatii plateau, in 2008, 339 de lei/t de pneuri uzate, iar in 2009 tariful a scazut cu 1,5 lei/t. „Anul acesta pretul se va pastra la nivelul din 2009.” Practic, firma strange acesti bani de la importatori si producatori si plateste serviciile de colectare, respectiv transport si valorificare a pneurilor uzate, organizand fluxul acestora.
70% din anvelopele gestionate de societate sunt destinate valorificarilor termoenergetice, restul de 30% fiind utilizate pentru valorificare materiala prin reciclare.
Fabricile de ciment folosesc la ardere anvelopele uzate.
Desi productia de ciment a scazut in ultimul an, afectata, la randul ei, de criza financiara, cantitatea de anvelope uzate care ajunge la aceste fabrici nu a scazut, pentru ca „doar un mic procent din combustibilii utilizati acolo pot fi din anvelope”, dupa cum a explicat Florin Brabete. Ca atare, este necesara in continuare aceeasi cantitate ca si pana acum.
Desi este singura societate de gestiune a fluxului anvelopelor uzate, reusind in prezent sa acopere toate judetele din Romania, situatia din 2010 nu va fi, probabil, prea blanda nici pentru Eco Anvelope. „Numai un reviriment al industriei si o intensificare a activitatii in sectorul transportului va mai putea aduce anul acesta o crestere a afacerii noastre”, a incheiat, pe un ton putin optimist, Florin Brabete.

Articole similare

Ad