Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Vanzarile de utilaje au crescut cu 64%

Dupa un sfarsit de an optimist, potrivit informatiilor furnizate de Asociatia Distribuitorilor de Utilaje pentru Constructii (ADUC), si primul semestru al lui 2011 a adus pietei de profil o revigorare semnificativa, reusindu-se recuperarea in mare masura a caderii din ultimii doi ani. Astfel, daca luam in considerare rezultatele furnizate de firmele membre ADUC, vom constata ca in primul semestru al anului s-au livrat circa 490 de unitati, in crestere cu 64% fata de cele 297 livrate in aceeasi perioada a lui 2010. De asemenea, in trimestrul al doilea al lui 2011 s-au vandut de doua ori mai multe utilaje decat cele furnizate in primul trimestru.

 
Utilajele terasiere (excavatoare, buldoexcavatoare, buldozere etc.) au inregistrat in semestrul I al lui 2011 o crestere de 73,8% fata de primul semestru al anului trecut. Intre acestea, s-au livrat 70 de excavatoare, in crestere cu 100% fata de cele 35 de unitati comercializate in primul semestru al anului trecut, si 38 de incarcatoare, in crestere cu 36% fata de cele 28 de unitati vandute in primul semestrul al anului trecut. Grupa utilajelor compacte (miniincarcatoare si miniexcavatoare) a inregistrat o crestere a vanzarilor cu 124%, cu 74 de unitati livrate in prima jumatate a anului, fata de cele 33 din primul semestru al lui 2010. La fel, buldoexcavatoarele au cunoscut o importanta crestere, de 80%, livrandu-se in primul semestru 202 de unitati, comparativ cu cele 112 din primul semestru al lui 2010.
In ultima perioada se remarca un interes din ce in ce mai mare pentru utilajele specializate, constatare ilustrata de cresterea vanzarilor, cu 63%, la excavatoarele pe senile, iar la excavatoarele pe roti cu 210%, in timp ce vanzarile de buldoexcavatoare se mentin sub nivelul semestrului al doilea din 2009.
Utilajele pentru drumuri (compactoare, repartitoare de asfalt etc.) au cunoscut o inexplicabila stagnare in primul semestru, ca si utilajele complementare (macarale, betoniere purtate sau stationare, concasoare etc.). Desi nivelul vanzarilor este in continuare foarte departe de maximul istoric inregistrat in 2008, reprezentantii ADUC sunt de parere ca „ne apropiem de o situatie care reflecta capacitatea reala a pietei din tara noastra. Tinand seama si de estimarile INS, care prognozeaza o crestere a activitatii de constructii de circa 16%, consideram ca si in semestrul al doilea se va mentine cresterea pietei utilajelor de constructii.”

Articole similare