Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Costurile de constructie din Romania, mai mari decat in Ungaria

Potrivit unui studiu realizat de compania britanica de consultanta EC Harris, costurile de constructie din Romania sunt mai mici decat in Polonia, Cehia si Croatia, dar mai mari decat in Ungaria, Bulgaria sau Serbia.
Studiul include 55 de state la nivel mondial, iar baza de referinta sunt costurile din Marea Britanie. Astfel, pentru al doilea an consecutiv, din cauza fortei de munca scumpe si a aprecierii francului, Elvetia are cele mai mari costuri de constructie, cu 71% peste cele din Marea Britanie.

Un metru patrat construit in Elvetia costa in medie cu 25% mai mult decat in Danemarca, aflata pe locul al doilea in clasament.
Costurile de constructie din Romania sunt cu 37% sub cele din Marea Britanie, cele din Polonia cu 30%, iar cele din Ungaria, cu 40%.
Cele mai ieftine tari din Europa sunt cele din fosta URSS si din fosta Iugoslavie, unde costurile de constructie reprezinta, pe ansamblu, 50-65% din cele din Marea Britanie.
Exceptie fac Croatia si Cehia, unde preturile reprezinta 65-70% din cele britanice.
Potrivit studiului, opt din zece state cu cele mai mari costuri de constructie la nivel mondial se afla in Europa, unde cererea este redusa.
Moneda folosita de EC Harris la evaluarea costurilor este lira sterlina, care a atins pe 9 august minimul record de 1,1470 franci pe unitate si s-a depreciat cu circa 11% in acest an fata de valuta elvetiana.
Singurele tari din afara Europei care se numara in primele 10 cu cele mai mari costuri de constructie sunt Australia, pe locul patru la egalitate cu Franta si Irlanda, si Canada, pe locul 10.
Companiile de constructii din Europa Occidentala se confrunta cu cresterea costurilor materialelor, in conditiile in care producatorii prefera sa isi trimita materialele in tari aflate in dezvoltare precum China si India, potrivit EC Harris.
Deficitul de oferta care se preconizeaza va reduce capacitatea contractorilor din Europa de a tine cheltuielile sub control daca nu vor planifica mai bine necesarul de achizitii, iar materiile prime nu vor fi disponibile sau vor ajunge numai la cei care isi vor permite sa plateasca preturi mari.
Ca urmare, proiectele de constructii vor inregistra in mod inevitabil depasiri ale costurilor si termenelor de finalizare, in cazul in care companiile nu isi vor modifica strategiile. Firmele din Europa au fost deja obligate sa absoarba costurile mai mari ale materialelor, fara sa majoreze preturile, din cauza concurentei mari pentru contracte.

Articole similare