Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Pentru securitate sporita

O noua directiva europeana menita sa creasca siguranta in folosirea utilajelor a intrat in vigoare la sfarsitul anului trecut, fapt care ii afecteaza si pe producatorii si utilizatorii de macarale montate pe autosasiu. Este vorba de directiva UE pentru utilaje, 2006/42/EC, iar vestea buna este ca ea nu se aplica retroactiv.
 
Producatorii de macarale sunt afectati de directiva prin faptul ca impune luarea unor masuri care sa previna folosirea incorecta a utilajului, atat din necunostinta de cauza, cat si deliberat.
 

Aceasta conditie presupune de fapt ca producatorii sa monteze pe utilaj sisteme de stabilitate cu interblocare prin care sa se previna folosirea defectuoasa a macaralelor, inclusiv orice incercare deliberata de a ignora anumite limite de siguranta, in timpul operarii.
Alte modificari vizeaza montarea unor suporti pendulari pe stabilizatoare, astfel incat sa rezulte un contact constant chiar si pe pante cu inclinare de 10o.
Pe segmentul utilajelor exista o ierarhie a normelor. Astfel, exista directiva ca norma legislativa, dupa care, in cazul producatorilor de astfel de macarale, urmeaza standardul de produs stabilit de CEN (Comitetul European de Standardizare), format din membri din toata Europa. La acest standard se raporteaza toti producatorii de echipamente si el reprezinta traducerea directivei Comisiei Europene pentru acest gen de produse.
In cazul macaralelor montate pe autosasiu, standardul anterior era EN12999 A2, dar, in decembrie 2009, cand noua directiva a intrat in vigoare, acest standard a devenit „depasit“. Din pacate, nu a fost adoptat imediat un altul, in concordanta cu noua directiva, care sa-l inlocuiasca, unul dintre motive fiind si faptul ca organizatia italiana UNI (institut de standardizare) a refuzat ratificarea draftului acestei directive.
Pana la publicarea noului standard, producatorii si importatorii vor trebui sa se raporteze direct la directiva si la normele de siguranta si de protectia muncii si sa-si evalueze produsele in functie de posibilele riscuri. De exemplu, trebuie evitate situatii cum ar fi miscarea macaralei fara a disloca picioarele de calare. Chiar daca un nou standard nu este gata, producatorii, importatorii, carosierii si vanzatorii trebuie sa stie ca nu sunt scutiti de respectarea directivei, deoarece consecintele ar putea fi drastice. De exemplu, daca un inspector de la protectia muncii verifica un utilaj fabricat in 2010 pe care un operator tocmai l-a primit si descopera ca nu este conform, poate interzice folosirea lui, iar importatorului ii poate interzice sa mai vanda acel tip de utilaj. Chiar si furnizorul ar putea avea de suferit.
Dupa noua directiva, sistemele trebuie sa „simta“ daca picioarele de calare au atins solul, trebuie verificate stabilitatea, capacitatea macaralei, presiunea, unghiurile si miscarea. Oricare din dispozitivele folosite pentru asta se poate defecta, dar sistemul principal trebuie sa detecteze problema.
Directiva obliga la folosirea unor intrerupatoare si senzori mai sofisticati care sa poata detecta orice tentativa de a folosi macaraua intr-un mod gresit. Deoarece acum sunt obligatorii sistemele de interblocare, picioarele de calare chiar trebuie dislocate, deoarece acele sisteme sunt legate la sistemul principal, o veste proasta pentru operatorii care nu obisnuiau acest lucru nici daca lucrau pe portiuni inguste.
Chiar daca legislatia nu se aplica retroactiv, nu exista perioada de tranzitie de la vechea directiva. Daca produsul a fost fabricat inainte de 29 decembrie 2009, iar certificatul de conformitate a fost eliberat pe baza vechii directive, atunci utilajul poate fi vandut si dupa aceasta data. Totusi, daca procesul de fabricatie a fost finalizat dupa acea data, produsul va trebui sa respecte noua norma. Pe scurt, producatorul este responsabil cu realizarea unei macarale conform cu norma in vigoare si cu obtinerea certificatului de conformitate, iar cel ce monteaza macaraua pe autosasiu trebuie sa respecte instructiunile producatorului.                     

Articole similare