Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Participare record in ciuda unui 2009 dezastruos

La jumatatea lunii trecute s-a desfasurat la München a 29-a editie a Salonului International de masini, echipamente si materiale de constructii si exploatari miniere Bauma, care a inregistrat un nou record absolut in ceea ce priveste numarul de expozanti: 3.150, din 53 de state, care si-au prezentat produsele pe o suprafata de 550.000 m2. Nu este doar o urmare a faptului ca unele tari incep sa iasa din criza, ci si o dovada ca actorii din domeniu spera intr-o schimbare a climatului economic inclusiv datorita prezentei la Bauma si negocierilor sau contractelor incheiate aici.
 

Pe de alta parte, recordul se datoreaza si prezentei in numar foarte mare a producatorilor din China, Turcia sau India – aceasta din urma fiind tara-partenera Bauma 2010.
 
Ca la fiecare editie anterioara, Bauma a incercat sa prezinte si in 2010 ce are mai bun sectorul de constructii si minerit.
„Ceea ce din pacate nu se poate spune si despre mediul economic sau despre situatia actuala in care se afla industria”, a precizat Dr. Christof Kemmann, presedintele Uniunii producatorilor de masini si materiale de constructii (VDMA) in cadrul conferintei de presa organizate cu ocazia deschiderii targului.
2009 a fost cel mai dificil an din istoria industriei de pana acum. Vanzarile de masini si materiale de constructii au scazut in ansamblu cu 43%, pana la 9,5 miliarde de euro. In particular, cifra de afaceri la echipamentele de constructii a suferit o scadere cu 51% fata de anul anterior, pana la 5,3 miliarde de euro.
Exceptie au facut masinile de strapungere a tunelurilor, care nu se incadreaza in aceasta tendinta negativa, dar si vanzarile din industria echipamentelor de minerit au inregistrat o crestere de 3%, pana la 3,75 miliarde de euro. De asemenea, statiile care produc materiale de constructii au avut cifre de afaceri cu scaderi mai putin dramatice, de doar 18%, pana la 4,2 miliarde de euro.

Previziuni rezervate pentru Europa
„Dupa perioada abrupta de criza de anul trecut, fiecare domeniu incepe sa castige din nou teren, lucru observat inca din prima zi la Bauma. Insa exista si situatii imprevizibile, ca intotdeauna”, a declarat Kemmann. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, noul climat economic din intreaga industrie este usor pozitiv. Cu toate acestea, riscurile inca raman. Pietele financiare nu au trecut in intregime de criza, iar industria producatoare sufera in continuare din cauza lipsei creditelor. Ca urmare, previziunile privind vanzarile de anul acesta nu sunt foarte optimiste: plus 5% la utilajele de constructii si minus 10% la echipamentele producatoare de materiale de constructii, in vreme ce masinile utilizate in minerit vor inregistra o stagnare.
Doar tarile din Asia si America Latina aduc o raza de speranta in previziunile pe termen lung din industria constructiilor, a materialelor de constructii, a exploatarii, dar si in constructia de masini la nivel mondial. In acelasi timp, pentru tarile europene, previziunile sunt mai rezervate, expertii prognozand o crestere economica de durata, cu incepere, poate, de anul viitor. „Nici Germania nu face exceptie. Potrivit unui studiu realizat in februarie 2010 de Camera Germana de Comert si Industrie, in ultimele trei luni, companiile germane au fost din ce in ce mai dispuse sa investeasca, desi inca nu exista o redresare vizibila.
Pentru anul in curs, companiile germane de constructii se asteapta inca la o scadere a vanzarilor. Pe de alta parte, Rusia si Europa de Est prezinta un potential mare pe termen mediu, desi pana in 2009 aceste piete au fost aproape inexistente”, a punctat Kemmann. Importante sunt si semnalele de crestere venite din America Latina, in special din industria miniera, precum si din Africa de Nord, unde producatorii de echipamente de fabricare a materialelor de constructii vad o potentiala crestere. Asia, in general, este cea mai mare regiune cu crestere, unde se asteapta anul acesta un plus de 10% in domeniul constructiilor.

Inovatia, secretul mentinerii ca lider in tehnologie
Dintr-o perspectiva globala, in ultimii ani competitia din domeniu a crescut si a devenit mai dificila, in prezent fiind mai multi participanti de pe pietele din intreaga lume care-si disputa intaietatea, multi dintre ei din Asia. Acest lucru s-a observat si la Bauma, reprezentantul VDMA subliniind chiar faptul ca „firmele germane pot fi cu un pas inainte numai daca vor reusi sa gaseasca metode potrivite de a se mentine in frunte in tehnologie, la un pret bun”.

Sase castigatori la cinci categorii
Unul din cele mai importante evenimente petrecute in cadrul Bauma a fost decernarea, pentru a noua oara in istoria targului, a premiilor pentru inovatie (Bauma Innovation Award), la cinci categorii distincte. Din cele peste 200 de companii germane sau din strainatate care si-au pus la bataie inovatiile, in finala s-au calificat cate trei din fiecare categorie.
Incarcatorul cu foarfece de taiat fagase verticale SL 750 EiControlPlus, produs de Eickhoff Bergbautechnik GmbH, a primit premiul la categoria „Utilaje de exploatare”. Aceasta masinarie permite, in premiera, operarea complet automata cu front lung in subteran, cu monitorizarea completa a functiilor de catre lucrator, care se afla in deplina siguranta, nederanjat de zgomote. Echipata cu noi tipuri de senzori si camere cu infrarosu, cu un sistem constant de monitorizare a sunetelor si un sistem de navigare bazat pe radar, precum si cu cateva camere video, masina este capabila sa evite coliziunile si sa urmareasca marginile depozitului pentru a face automat extractiile si transportul intregii incarcaturi.
Forarea puturilor de extractie prin intermediul bilelor de sticla, o tehnica realizata de Ochs Bohrgesellschaft GmbH, a primit la Bauma premiul de inovatie la categoria „Procese/lucrari de constructie”. Noua tehnica foloseste pentru forare bilele de sticla ce constituie un material portant total nou, instalat intre peretele gaurii de sonda si filtrul perforatorului putului. Scopul materialului portant este de a sprijini straturile de particule ale solului, ale peretelui gaurii de forare, astfel incat apa clara si fara nisip sa poata trece cu o minima rezistenta prin spatiile libere catre filtrul conductei. In plus, comparativ cu nisipul si pietrisul, care erau folosite pana acum, bilele de sticla sunt de 4-10 ori mai rezistente, avand o rotunjire optima si aproape aceleasi dimensiuni.

La „Cercetare” s-au acordat doua premii
Geo-scannerul acustic dezvoltat de Clausthal University of Technology si noua metoda de forare apartinand Universitatii Tehnice de la Dresda au fost doua inovatii premiate la Bauma la categoria „Cercetare”.
Noul Geo-scanner este utilizat pentru inspectarea solului si a depunerilor, precum si pentru detectarea pietrelor neconsolidate intr-un mod usor si profesionist. Scanarea are la baza proprietatea ca materialele de diferite tipuri au reactii proprii la sunete, nefiind necesara o evaluare vizuala a lor, asa cum se face in mod uzual. Cu ajutorul acestui aparat, materiile prime pot fi obtinute foarte eficient, evitand extractiile celor nedorite.
Noua metoda de forare participanta la competitie, bazata pe o procedura cu impulsuri electrice, utilizeaza efectul distructiv al schimbarilor electrice cu energie inalta care se produc in interiorul materialului ce trebuie dezagregat, si nu printr-o forta mare de compresie, asa cum se foloseste in mod obisnuit.
Avantajele noii metode constau in eliminarea uzurii prin neutilizarea unor forte mecanice, precum si ob-tinerea unei viteze mai mari de forare, de 4 m/h in granit. In plus, inovatia permite si o economie de costuri de aproape 30% atunci cand se foreaza.
Liebherr isi consolideaza pozitia prin doua premii
Noului manipulator de materiale LH 120 C de la Liebherr i-a revenit la aceasta editie a targului premiul la categoria „Design”. Liebherr a dezvoltat o noua forma functionala optimizata a masinii, incepand cu o noua cabina confortabila, ce ofera o vizibilitate si o ergonomie optime.
Special proiectat pentru manipulari de materiale in vrac, LH 120 C este primul manipulator de materiale creat in acest scop. Cantarind aproximativ 135 t, noul utilaj este rezultatul unui proces de dezvoltare ce ia in considerare cerintele practice ale manipularii de materiale.
La categoria „Componente”, Liebherr si-a adjudecat premiul pentru noul cilindru cu gaz de stocare a energiei (prezentat intr-un numar anterior al revistei), proiectat special pentru manipulatoarele de materiale, pentru obtinerea unei eficiente globale a sistemului hidraulic si a unei economii de operare a utilajului.

Articole similare