Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Pregatiti pentru proiecte cat mai complexe

Pe o piata in care clientii sunt din ce in ce mai putini si mai pretentiosi, compania bucuresteana de constructii Apolodor Comimpex reuseste sa aiba in 2012, dupa doi ani de coborare si unul de stagnare, primul an de crestere discreta, datorata poate si faptului ca 70% dintre lucrarile sale sunt contractate cu investitori privati. Si, chiar daca piata se cerne in continuare „printr-o sita cu ochiuri inegale“, Apolodor incepe sa investeasca din nou in proiecte, utilaje si oameni, astfel incat o revenire mult asteptata a pietei sa o gaseasca pregatita pentru lucrari oricat de complexe si de dificile.
 

Infiintata in 1992, compania Apolodor desfasoara activitati in domeniul constructiilor civile, infrastructurii si demolarilor. Unele dintre cele mai importante proiecte inscrise in portofoliul sau in ultima perioada au fost executia parcarii subterane de la Universitate, realizarea unor parcuri eoliene sau demolarea furnalului nr. 1 din Galati (cu o inaltime de 68 m si o structura din metal captusita cu elementi din fonta). „Cea mai importanta desfasurare de forte am avut-o la demolarea (partiala) a Casei Radio”, a explicat Radu Ouatu, directorul general al companiei Apolodor Comimpex, care a adaugat ca „la un moment dat, in cladire existau 10 excavatoare mari (de 40 t) cu picon sau foarfeca si alte 5-6 mai mici, si, de asemenea, peste 100 de oameni care au lucrat zilnic la acest proiect in perioada 2007-2008“. Insa, in opinia acestuia, demolarile prin implozie sunt dificile din cauza faptului ca mereu trebuie revizuit proiectul astfel incat „sa nu fi scapat ceva“.
Insa, ca dificultate – mai ales in sensul gasirii de solutii tehnice inedite – in top ramane mutarea statuilor lui Spiru Haret, Gheorghe Lazar, Mihai Viteazul si Heliade Radulescu de la Universitate, care a necesitat, potrivit reprezentantului companiei, „o continua adaptare tehnica”. „Am creat cate o platforma pe sub fundatia fiecarei statui, apoi le-am imbracat intr-un sarcofag si le-am transportat pe o platforma speciala adusa din Austria, astfel incat statuilor sa nu li se transmita nici cea mai mica tensiune in timpul manevrelor”, a explicat Radu Ouatu, subliniind ca la incarcarea si descarcarea acestora au fost utilizate doua macarale speciale, de 250 si 500 t, iar la intreaga operatiune au participat circa 100 de oameni.
In prezent, in derulare, pe langa executarea Podului peste canalul Dunare-Marea Neagra de la Agigea, care „va fi o lucrare spectaculoasa din punct de vedere tehnic si arhitectural”, se mai afla si lucrari de infrastructura pentru un bloc de birouri, lucrari de demolari, precum si pregatirea lucrarilor de la Pasajul subteran Piata Presei, care, in premiera, se vor executa fara afectarea circulatiei la suprafata.

Prea saraci pentru echipamente ieftine
Apolodor lucreaza atat pe cont propriu, cat si ca firma subcontractata. „Ne plac proiectele mari, indiferent ca suntem antreprenor sau subantreprenor”, a precizat directorul general al companiei, explicand ca …

Articole similare