Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Un urias spectacol in capitala bavareza

Aflati inca intr-o perioada acuta de criza financiara, cei ce deservesc prin produsele lor sectorul de constructii nu au lasat deloc sa se vada asta. Asa se face ca, anul acesta, la targul gazduit de orasul german München in perioada 19-25 aprilie, pe o suprafata record de 550.000 m2, si-au anuntat prezenta peste 3.000 de expozanti dornici sa prezinte cele mai noi produse din domeniul constructiilor, al materialelor de constructii si al utilajelor pentru minerit. Sunt asteptati jumatate de milion de vizitatori, o cifra record atinsa deja la ultima editie, in 2007.
 

Cu o seara inainte de deschiderea oficiala a expozitiei de anul acesta va avea loc decernarea premiilor Innovation Award, pentru cinci categorii distincte, ca o recunoastere a eforturilor producatorilor de a-si imbunatati gamele, dar si calitatea muncii. Din cele peste 200 de aplicatii venite din partea unor companii din Germania sau din strainatate, in finala s-au calificat cate trei inovatii din fiecare categorie.

Fie ca vor fi expuse in nenumaratele hale acoperite, fie ca vor putea fi vazute la lucru, in aer liber, excavatoarele si incarcatoarele vor fi unele din marile atractii ale targului. Fabricarea acestor utilaje necesita insa dotari speciale pentru a putea face fata solicitarilor si tensiunilor deosebite la care sunt supuse in mediul in care lucreaza.

Excavatoarele Volvo, mai rapide si mai puternice
Volvo Echipamente de Constructii prezinta la Bauma noua gama de excavatoare compacte din clasa cuprinsa intre 1,5 si 2 t. Patru masini noi – EC15C, EC17C, EC18C si EC20C – le vor inlocui pe cele existente, EC15B, in variantele XR, XT si XTV, si EC20B, in variantele XT si XTV.
Noua serie C, care va rula pe pietele europene, nord-americane si internationale incepand din aprilie, este actionata de un motor diesel de 16,8 CP. Excavatorul nou aparut in gama este EC15C, usor de transportat, avand o sarcina de operare de maximum 1.540 kg. Echipamentul poate avea acces chiar si pe cele mai mici santiere, desi ofera o adancime maxima de excavare cuprinsa intre 2,1 si 2,3 m si o forta de rupere a cupei de excavator de 1.143 daN. Cu o crestere a puterii motorului de peste 10% si reduceri ale consumului de combustibil de pana la 6, respectiv 7%, EC360C si EC460C sunt acum cu un pas inainte pe piata extrem de competitiva a excavatoarelor: mai productive prin imbunatatirea cu 11,6%, respectiv 4%, a puterii motorului, o crestere a cuplului motor cu 12, respectiv 6% si cu o presiune si un flux mai mari de admisie a uleiului in baie. Vitezele de miscare au crescut, la EC360C, de la 4,5 la 4,8 km/h, respectiv de la 4,8 la 5,1 km/h in cazul EC460C. Viteza de pivotare pentru cele doua excavatoare a crescut de la 9,7 la 10,3 rpm, respectiv de la 8,5 la 8,8 rpm. Principalele structuri si componente au fost intarite pentru a face fata mai bine solicitarilor. Excavatoarele au acum incorporate transmisii laterale si pivotante superioare, ranforsari suplimentare ale autosasiului si componente mai durabile, un cadru principal mai puternic (EC460C) si un nou procedeu de sudare, care aduce ranforsari semnificative atat ale bratelor, cat si ale fleselor excavatorului.
Cele mai noi utilaje din categoria grea (incarcatoare pe pneuri de peste 10 t, autosasiuri articulate, excavatoare de peste 12 t, autogredere) vor fi echipate standard cu sisteme telematice si vor fi livrate cu un abonament CareTrack gratis, pe trei ani. Aceasta dotare le va permite proprietarilor sa profite de o intreaga gama de avantaje, prin intermediul monitorizarii la distanta. CareTrack este un sistem telematic utilizat pentru a gestiona productivitatea masinii si a creste disponibilitatea. Utilizand GPRS sau tehnologia prin satelit ca sa trimita informatii, datele sunt disponibile instantaneu, in siguranta, prin conexiune online la distanta. Prin raportarea erorilor, avertizari si prin facilitarea diagnosticarii la distanta, problemele masinii vor fi identificate mai curand si rezolvate mai rapid. Operarea poate fi optimizata prin functiuni care monitorizeaza consumul de combustibil, locatia, timpii sau viteza.

New Holland lanseaza noile serii WE ale excavatoarelor pe roti
La Bauma, New Holland va lansa primele trei modele din noua gama de excavatoare pe roti: WE150, WE170 si WE190. Cu greutati de operare variind intre 15 si 20,4 t, noile echipamente acopera segmente care impreuna reprezinta 75% din piata europeana.
Cele trei modele sunt echipate cu manete noi, cu o cursa mai lunga care imbunatateste semnificativ controlul si buna functionare. Prinderea sigura si confortabila oferita de noul design ergonomic asigura un timp mai indelungat de munca fara o solicitare prea mare a operatorului.
In completarea stabilitatii foarte bune garantate de designul noilor modele, numeroase caracteristici ale seriei WE aduc siguranta la un alt nivel. ROPS integrat si FOPS standard ofera operatorului protectie 360o in cazul unei rasturnari sau impotriva caderii materialelor. Inclinarea consolei garanteaza un spatiu amplu de intrare si iesire din cabina in conditii de siguranta. Vizibilitatea de jur-imprejur contribuie, de asemenea, la operarea in siguranta a acestor masini. In plus, un acces facil la toate punctele de reparatie imbunatateste siguranta in timpul operatiunilor de intretinere.
Modelele WE150 Compact si WE170 Compact sunt ideale pentru infrastructura si constructiile rezidentiale urbane, unde santierele solicita adesea abilitatea de a lucra in spatii inguste.
Noul brat cu tripla articulatie si cilindru de pozitionare s-a mutat catre fata, usurand greutatea echipamentului si optimizand distributia ei. Rezultatul consta intr-o capacitate de ridicare fara egal, o operare silentioasa si cea mai buna stabilitate din clasa sa.
Utilajul este compact, iar raza de pivotare a sectiunii din spate in momentul efectuarii diferitelor operatiuni are cea mai mica valoare din industrie la categoria sa. Acest lucru, impreuna cu noul brat, confera performante de top pe cele mai inguste santiere.
Clientii care au testat noile modele au confirmat stabilitatea lor, apreciind in acelasi timp controlabilitatea buna si performanta de ridicare a celei mai compacte masini din categoria sa, calificativ datorat celui mai mic unghi de rotire a partii din spate.
Modelul WE190 are puterea, stabilitatea si versatilitatea de a lucra pe cele mai mari santiere. Cu o structura mai lunga si o pozitionare mai buna a centrului de greutate datorita optimizarii distributiei tensiunilor si utilizarii unei table de otel de inalta calitate, WE190 aduce o stabilitate de necontestat.
Sistemele de recuperare si de amortizare de pe cilindri elimina loviturile si socurile structurii atunci cand pistoanele ajung la capatul cursei.
Optional sunt disponibile si axe mai largi, pentru un sasiu cu latime de pana la 2,75 m, cu o crestere ulterioara a stabilitatii, daca este necesara.
Toate aceste caracteristici aduc utilajului o stabilitate dinamica exceptionala pe orice tip de teren, lucru care permite operatorului sa foloseasca in siguranta deplina capacitatea de ridicare a masinii.
Pe langa acestea, dispunerea simplificata a tuturor componentelor sub panourile laterale a fost proiectata astfel incat inspectiile si servisarea sa se desfasoare cu usurinta, aducand o reducere a costurilor de exploatare.

Noutatile Case, pe „scena” de la München
Dealerii Case pun la dispozitia clientilor o gama larga de vehicule destinate lucrarilor de terasamente si demolare, de manipulare a materialelor sau a deseurilor, realizate in uzinele din Zeebrugge. La standul Case va fi expus un excavator gigant, CX 700 ME, dotat cu echipament de excavare in masa, alaturi de cele mai noi solutii de manipulare a materialelor pentru segmentul de lucrari speciale ale gamei de excavatoare aplicate pe CX210B SL/MH.
Bratul de excavare in masa al modelului CX 700 B ME este acum mai puternic, ideal pentru utilajele care lucreaza in cariere, fiind capabil sa abordeze si aplicatii mult mai grele. Acesta este echipat cu functia Power Boost care furnizeaza, atunci cand este necesar, o putere suplimentara. Bratul este acum mai puternic atat datorita unei grosimi mai mari, cat si ranforsarilor bazei si utilizarii bolturilor.
Gama de excavatoare speciale de la Case propune excavatorul industrial CX210B SL, echipat cu un brat „gat de lebada” si graifer de manipulat deseuri special proiectat pentru a creste productivitatea. Modelul CX210B MH, folosit in manipularea materialelor, ofera un brat drept pentru utilare cu graiferele de sortare folosite la manipularea gunoiului, a deseurilor si a bustenilor. In general, aceste utilaje sunt solutii compacte pentru aplicatii de manipulare a deseurilor. In plus, ele au si un consum redus de combustibil, CX210B MH fiind modelul cel mai eficient din clasa sa, cu un brat ce se misca foarte rapid si exact, fiind dotat standard cu o cabina ridicatoare, pentru o mai buna vizibilitate.
Case a introdus functia High Travel Speed (HTS) pe trei dintre cele mai populare modele din seria 3 de incarcatoare compacte. Montat pe suportul de brat din partea stanga, sistemul este perfect pozitionat pentru operator. HTS permite atingerea unor viteze de transport de pana la 35 km/h, fiind potrivit pentru utilizarea in operatiuni de incarcare si transport, dar si, ocazional, pe sosele. Functia reduce timpul de deplasare, scade consumul total de combustibil si creste productivitatea.
Un nou sistem de directie cu joystick este disponibil acum pe incarcatoarele frontale 521E, 621E, 721E, 821E si 921E. Montat pe cotiera stanga, joystick-ul de control este pozitionat la indemana operatorului si ofera un raspuns complet pana la o viteza de 19 km/h, reducandu-se automat la 80%, pentru a pastra directia lina. In plus, utilizarea acestuia reduce oboseala operatorului, in special in timpul aplicatiilor cu cicluri scurte, repetitive, ca in cazul lucrului in mine sau in cariere, in manipulare si reciclare, ca si in unele activitati agricole.
Noua gama de accesorii de la Case include sisteme de actionare, cupe de excavare, concasoare hidraulice si sistemul de dinti „Smart Fit”. Cupele de excavare patrund acum mai eficient in pamant, oferind un grad de umplere de 100%, cu o rezistenta minima si frecari scazute, reducand astfel efortul masinii si contribuind si la o scadere a consumului de combustibil. Noile cupe sunt disponibile pe excavatoare pe senile si pneuri.
Concasoarele hidraulice silentioase de la Case utilizeaza o serie de elemente care reduc zgomotele, fiind astfel perfecte pentru lucrul in mediile urbane.
Sistemul de dinti SmartFit este alcatuit din dinti si adaptori mai rezistenti in timp, alaturi de un pin de blocare reutilizabil, fara ciocan, care ofera o rezistenta la zdrobire cu 34% mai mare.
Noile accesorii speciale de actionare sunt disponibile pentru sectoarele de demolare, de manipulare a materialelor si a deseurilor sau pentru reciclare.

Solutii de incarcare si excavare Liebherr
Liebherr va expune la Bauma versiunea revizuita a excavatorului pe pneuri A 904 C, un model popular cu o rezistenta foarte buna la torsiune a sasiului. Actionat de un motor diesel Liebherr din ultima generatie de emisii, A 904 C Litronic dezvolta 105 kW (143 CP) la o turatie a motorului de numai 1.800 rpm. Pentru miscari rapide in timpul lucrului si pentru o performanta mai mare, pompa hidraulica Liebherr ofera acum un debit imbunatatit, de 2×189 l/min. Tractiunea buna a modelului A 904 C Litronic aduce o accelerare rapida la pornirea de pe loc, o viteza maxima in panta si, alaturi de noul sasiu, o deplasare foarte buna pe teren accidentat, in siguranta, si o manevrabilitate extrema chiar si in conditiile cele mai nefavorabile de pe santiere.
A 904 C Litronic are o cabina voluminoasa, cu scaunul operatorului cu suspensie pneumatica, ce se poate ajusta in functie de greutatea operatorului, si cu aer conditionat automat, cu senzori. Vizibilitatea operatorului este asigurata de geamuri mari rotunjite la capete.
Cel mai mare incarcator frontal cu transmisie hidrostatica de la Liebherr, L 5862plus2, a fost prezentat in 2007 la Bauma, de atunci inregistrand deja rezultate foarte bune pentru o varietate de aplicatii in intreaga lume. Anul acesta, Liebherr va prezenta un pachet de echipamente pentru manipularea si transportul blocurilor mari de piatra. Aceasta noua versiune a modelului L 5862plus2 este ideal echipata pentru incarcarea si transportul blocurilor grele de granit sau de marmura. Greutatea maxima pe care o poate transporta depinde de conditiile de operare, dar si de inaltimea de ridicare si de centrul de greutate al blocului, putand manipula blocuri de cel putin 24 t.
Acest pachet de echipamente contine diverse optiuni, in functie de utilizare, de la modele variate de furci si cupe de excavator, la dinti speciali de smulgere. Pentru o flexibilitate maxima, pachetul de manipulare a blocurilor include si mecanisme de schimbare rapida a accesoriilor.
Liebherr va expune si modelul R 924 Compact Tunnel, un nou excavator special pentru tunele, cu un design compact. Cantarind 32,4 t, acesta este actionat de un motor diesel de la Liebherr, de 176 CP, avand o lungime de patrundere a varfului de atac de pana la 2,5 m. Forta maxima de patrundere este de 135 kN, iar forta maxima de rupere este de 85 kN. R 924 Compact Tunnel poate fi echipat cu un atasament de patrundere de pana la 1,7 t sau cu un cutit rotativ cu putere de intrare de pana la 108 CP.
Cabina excavatorului este protejata conform standardelor FOPS si FGPS. Geamurile din dreapta si din spate sunt acoperite cu policarbonat, pentru o protectie sporita si o vizibilitate buna. Optional, intreaga cabina poate fi comandata cu ferestre cu policarbonat. Tot optional, pentru a reduce emisiile de particule fine de praf, excavatorul poate fi echipat cu un nou filtru de particule de la Liebherr, conform standardelor VERT de reducere a emisiilor utilajelor care opereaza in tunele.
Liebherr va expune si noul excavator pe senile R 954 C SHD cu cupa lingura. Conceput pentru activitatile miniere, acest excavator are o greutate de serviciu de circa 62 t. Configuratia specifica a masinii include o unitate de baza cu o contragreutate de 9 t, o cabina suprainaltata cu 800 mm si talpile senilelor, dublu-placate, de 500 mm latime.
R594 C SHD dezvolta o forta de patrundere de 435 kN (44,3 t) si o forta de rupere de maximum 355 kN (36,2 t). Lungimea maxima de atac e de 3,38 m, iar inaltimea de descarcare este de maximum 6,3 m. Cupa excavatorului, protejata impotriva uzurii, are o capacitate de 3,5 m3 cand lucreaza cu materiale cu o greutate specifica de 1,8 t/m3. Forma cupei a fost aleasa pentru o penetrare efectiva a materialului si un nivel inalt de umplere.
R 594 C SHD este actionat de un motor Liebherr cu sase cilindri in linie. Acest motor dezvolta 240 kW (326 CP) la 1.800 rpm si face parte din ultimele generatii de motoare diesel de la Liebherr in ceea ce priveste emisiile. R 954 C SHD este echipat standard cu un sistem central semi-automat de gresare.

JCB, Hitachi si Hyundai se aliniaza la start
Hitachi Construction Machinery isi extinde gama de miniexcavatoare. ZX16-3 si ZX18-3, disponibile cu aparatoare de cabina, sunt potrivite pentru o munca usoara intr-un spatiu limitat, cum ar fi cea din gradina sau pentru lucrari generale de terasament. Ele sunt echipate cu motoare cu trei cilindri de 10,7 kW. Datorita unui bun raport intre putere si greutate, aceste excavatoare accelereaza mai rapid si ofera un parcurs mai lin decat modelele predecesoare.
Viteza de lucru este mai mare, iar echipamentele pot fi controlate mai precis, si conform declaratiilor producatorului japonez, livreaza o forta de excavare cu 18% mai mare decat predecesoarele. Deoarece greutatea lor de operare este mai mica de 1.800 kg, ele pot fi transportate pe trailere conduse de soferi cu permis de conducere obisnuit.
Producatorul britanic JCB va prezenta la Bauma o gama larga de noutati, intre care ultimul si cel mai mic miniincarcator telescopic, 515-40 Miniscopic. Acest utilaj este inalt de numai 1,8 m, lung de 2,97 m si cantareste mai putin de 3,5 t. Transmisia hidrostatica si tractiunea sau virarea pe patru roti, in combinatie cu designul compact, constituie secretele manevrabilitatii masinii in cele mai mici spatii, ca si pe teren accidentat. Astfel, incarcatorul 515-40 Miniscopic poate fi utilizat in interiorul cladirilor sau al containerelor, iar datorita greutatii reduse, functionarea sa pe un teren mai moale este mult imbunatatita. Echipat cu motor Deutz de 50 CP, acesta poate ridica 1.500 kg pana la o inaltime de 4 m.
Hyundai Heavy Industries Europe planuieste lansarea seriei 9 de excavatoare, cu greutati de operare de la 1,6 la 50 t, cu conditii de lucru imbunatatite pentru sofer. Cele trei beneficii-cheie sunt pozitia centrala a operatorului pe toate modelele, alaturi de viteza si de precizie. De exemplu, un monitor LCD multifunctional si unele elemente usor de manevrat echipeaza pupitrul de comanda, oferind un acces rapid catre mai multe functii si optiuni de control. Pentru o viteza si o precizie mai mari, exista un sistem hidraulic nou care combina beneficiile controlului unui sistem „pozitiv” cu un sistem „negativ”, neprietenos pentru utilizator. Partea „pozitiva” controleaza miscarile flesei si bratul excavatorului, in vreme ce partea „negativa” sprijina cupa si miscarile, in functie de necesitati.
Alte noutati vor fi prezentate in numarul urmator.

Articole similare