Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Echipamente multifunctionale pentru lucrarile de infrastructura

O eterna problema a firmelor care activeaza in domeniul constructiilor sau intretinerii de drumuri ori instalarii de retele cu utilitati (apa, canal sau telecomunicatii) consta in multitudinea de operatii care trebuie executate pe astfel de santiere. In aceste cazuri, fie se utilizeaza mai multe utilaje, fiecare specializat pe cateva operatiuni, fie se cauta echipamente multifunctionale, care au avantajul costurilor reduse de achizitie, exploatare si intretinere.
 

Bobcat, renumit pentru gama de utilaje compacte, in special pentru mini-incarcatorul multifunctional tip „skid-steer“, a dezvoltat peste 50 de accesorii pentru incarcatoare, care extind versatilitatea si utilitatea echipamentelor. Acestea pot fi folosite in domenii variate, de la agricultura si constructii pana la peisagistica. Special pentru lucrarile de infrastructura Bobcat propune mai multe solutii tehnice dedicate.

In vederea adaptarii incarcatoarelor multifunctionale Bobcat pentru lucrari de infrastructura, constructorul a dezvoltat sistemul de ghidare cu laser si sistemul sonic automat de control al pantei. Acestea fac posibil lucrul in spatii restranse, pregatind substratul soselei intr-un timp mult mai scurt si cu maximum de precizie. Astfel, acolo unde trebuie realizata reconstructia unei strazi inguste, cu viraje stranse sau cu „insule“ pentru reducerea vitezei de circulatie, utilizarea unor echipamente masive ingreuneaza timpul de executie, implica multe manevre si, in acelasi timp, scade precizia la realizarea pantei drumului. Pe cand prin folosirea accesoriilor potrivite la un mini-incarcator Bobcat, dotat inclusiv cu sistemul de nivelat controlat prin laser, lucrarea se poate termina chiar si de doua ori mai repede.
O alta aplicatie unde acest sistem este recomandat este constructia de platforme betonate: de exemplu, in cazul unor suprafete de peste 10.000-20.000 m2, datorita preciziei masuratorilor, se va evita turnarea de cantitati suplimentare inutile de beton, ceea ce duce la posibilitatea recuperarii investitiei rapid, chiar si dintr-o singura lucrare in cazul suprafetelor mai mari.
Viteza de executie este si ea mare. In fapt, operatorul trebuie doar sa conduca incarcatorul pe zona de lucru, sistemul laser ajustand automat pozitia lamei de nivelare in functie de unghiul prestabilit al pantei. Sistemul laser contine un transmitator care emite un plan al suprafetei de lucru, asa cum ar trebui sa arate dupa stabilirea inclinatiei. Transmitatorul comunica wireless cu receptorii montati pe echipament, pentru a controla lama grederului in vederea pastrarii inclinatiei suprafetei terenului.
Bobcat ofera trei variante ale acestui sistem: una pentru pante simple si doua pentru pante cu inclinatie variabila. Pentru lucrul pe suprafata plana, fara inclinatie, este suficient transmitatorul simplu. Cele pentru pante cu inclinatii multiple se pot folosi pentru orice suprafata plana, dar si pentru suprafete cu inclinatii diverse.

Articole similare