Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Operatorii vor prelungirea licentelor de traseu

In lipsa unei organizatii unite, care sa reprezinte interesele tuturor operatorilor de transport de persoane din tara, la ora actuala circula mai multe puncte de vedere si proiecte de modificare a ordonantei 27/2010 si, in plus, un proiect nou de lege a transporturilor, la care lucreaza reprezentantii MT si care sa modifice si actele normative anterioare. Carausii stiu insa un lucru cert: nu mai au bani pentru o noua licitatie, vor sa ramana cu traseele pe care le au, nu-i intereseaza deocamdata alte curse si trasee noi, iar din punctul lor de vedere liberalizarea transportului intern de persoane ar genera lupte de strada.

 
Nu are cum sa se mai organizeze licitatie in 2013, este de parere Gheorghe Ghitulescu, director general Comanto 94 (Bucuresti), pentru ca operatorii nu mai au bani de masini noi, astfel incat oricum s-ar licita cu aceleasi vehicule, pe aceleasi trasee. „Cei mai multi  transportatori au traversat perioade foarte grele, cu leasing-uri mari si incasari putine. In plus, avem un principal competitor, CFR, care primeste bani de la buget, transporta zilnic sute de calatori care circula fara bilete si pe nimeni nu intereseaza acest aspect. Este adevarat ca trebuie sa ne aliniem la Uniunea Europeana. Suntem singura tara din UE unde se organizeaza licitatii pentru transportul de persoane prin servicii regulate, iar carausii sunt singurii care au de pierdut din asta. Daca noi vrem sa mergem sa facem transport in alta tara nu avem acces pe piata; doar curse ocazionale. Asa ar trebui sa fie si in Romania, fara a avea nevoie de licitatii care sa ne protejeze de acest lucru, prin vechimea pe traseu.“
Gheorghe Ghitulescu este convins ca in 2013 bancile si societatile de finantare isi vor schimba abordarea, dupa ce in 2008 au acordat credite foarte usor, iar operatorii nu au putut sa duca la bun sfarsit contractele. Astfel ca banii pentru masini noi vor fi dati foarte greu. In aceste conditii, prelungirea valabilitatii licentelor de traseu este cea mai buna solutie, cu respectarea criteriilor dinainte stabilite si obligativitatea ca masinile utilizate la transportul de linie sa indeplineasca anumite criterii tehnice si de confort.
„Mentinerea licitatiilor nu are rost, pentru ca suntem aceiasi de fiecare data si ne cunoastem. Raman libere mereu traseele nerentabile si pe care nu le vrea nimeni. Credeti ca eu voi renunta la traseele mele bune, pe care le operez de 14 ani? Sunt oricum putine cazurile in care operatorii sunt singuri pe traseu si ne respectam unii pe altii. Putem spune ca la ora actuala transportul de persoane este organizat (mai putin cel efectuat cu vehicule de sub 8+1 locuri) si nu avem nevoie de schimbari radicale in legislatie, care sa dea totul peste cap. Daca s-ar adopta ideea de liberalizare ar iesi lupte de strada.“
Referitor la flota nationala, directorul Comanto 94 este de parere ca masinile vechi si foarte vechi sunt folosite numai in zonele rurale, unde infrastructura rutiera nici nu permite utilizarea vehiculelor noi. „In plus, in Grecia, de exemplu, se opereaza curse regulate Atena-Salonic cu masini din anii ’90 si nu este nicio problema.“

Liberalizarea ar deschide calea strainilor
Liviu Alexescu, directorul general DLS Touring (Bucuresti), sustine prelungirea valabilitatii licentelor, pentru ca fiecare transportator ar putea sa isi planifice achizitiile si sa nu fie constrans sa cumpere masini intr-o anumita perioada. Oricum, nu se respecta ce s-a licitat: „Foarte multi carausi au returnat masinile pe care le-au cumparat in 2008 si cu care au castigat la atribuire, astfel ca acum, in lipsa vehiculelor, traseele respective ar trebui scoase la licitatie. Singurele situatii in care chiar s-a intamplat asa a fost atunci cand operatorii s-au reclamat intre ei. S-a dat anuntul pentru licitatie, iar termenul a fost de pe o saptamana pe alta. Nici liberalizarea nu este o solutie. Am trait o perioada similara in 2000, cand se ajungea la batai in       parcare intre soferi sau patroni. Tot aici vom ajunge daca vor lasa traseele libere. Plus ca vor veni strainii peste noi. Mai multe companii puternice din afara au cochetat cu ideea intrarii pe piata romaneasca si singurul lucru care le-a oprit a fost faptul ca nu aveau acces la serviciile regulate de transport.“
In ceea ce priveste conditiile avute in vedere la prelungirea licentelor, Alexescu arata ca marjele de vechime pentru vehicule ar trebui sa fie totusi mai mici, eventual 12 ani si pentru autobuze, nu doar pentru autocare.
Si Nicolae Pericle, director general Nick Touring (Ialomita), este de acord cu prelungirea licentelor, daca se mentin criteriile initiale ale atribuirii de trasee. „Tot ce am strans am bagat in masini si nu face sens sa cumparam vehicule noi atat de des. Ritmul de inlocuire a flotei nu este din trei in trei ani. Avem masini second-hand din Germania si merg foarte bine, asa cum avem si vehicule noi din Turcia, cu care avem foarte multe probleme.“
De asemenea, directorul Nick Touring solicita sa nu se mai acorde licente pentru curse regulate speciale: „Noi, cand am licitat pentru anumite trasee, am avut in vedere toti calatorii care merg pe ruta respectiva. Acum, pe unul dintre traseele operate de noi s-a acordat licenta pentru cursa regulata speciala pentru transport de elevi, iar vehiculele respective imbarca nu numai elevi, ci si alti calatori. Nu sunt controlati de nimeni, iar aceasta este o forma mascata de piraterie (sau piraterie cu acte in regula).“
In ceea ce priveste organizarea transportului de persoane, traseele judetene ar trebui sa revina ARR, in conditiile in care autoritatea de autorizare din cadrul consiliul judetean nu are membri competenti in transporturi.

Lege emisa pe usa din dos
Chiar daca circula mai multe variante de lege a transporturilor, grav este faptul ca in continuare se merge pe tot felul de influente pe langa parlamentarii din Comisia de industrii, iar acestia, nefiind specialisti in domeniu, pot fi usor manipulati, a declarat Vasile Toma, director executiv Intertranscom Iasi. De asemenea, se incearca emiterea unei legi a transporturilor pe usa din dos, ca amendamente la o ordonanta de guvern, cand normal este sa fie adoptata ordonanta 27/2010 asa cum a fost emisa si sa se continue lucrul la legea transporturilor.
Un exemplu de prevedere gresita si cu consecinte extrem de daunatoare este reglementarea transportului rutier public de persoane in asociatiile de dezvoltare inter-comunitara care creeaza premizele unui adevarat haos in transporturile judetene, fara ca vreo autoritate sa poata interveni. „Concret, se poate organiza transport intre oricare doua comune dintr-un judet fara sa se ia in considerare corelarea cu programul de transport judetean. De la ce s-a pornit: deputatii au dorit reglementarea transportului in zonele metropolitane astfel incat cetatenii sa nu schimbe mai multe mijloace de transport pentru a ajunge in marile centre urbane (ceea ce este firesc si in acord cu ceea ce se intampla in celelalte tari din Uniunea Europeana). Deoarece nu este reglementata in Constitutie zona metropolitana ca entitate administrativa, deputatii au ales denumirea de asociatie de dezvoltare intra-comunitara fara sa observe ca prin asta creeaza premizele pentru haos si abuzuri din partea autoritatilor in transporturile judetene de persoane, prin dezorganizarea transportului judetean si evitarea procedurilor competitive de atribuire a traseelor din aceste asociatii.“
Vasile Toma este de acord cu prelungirea din cinci in cinci ani a licentelor, ca prevedere existenta in regulamentul european, si cu organizarea de atribuiri pentru traseele libere. Atribuirea tuturor traseelor judetene si interjudetene trebuie organizata si efectuata de ARR, iar controlul, de catre o entitate unica de control din cadrul Ministerului Transporturilor.
„Calitatea parcului auto folosit la transportul rutier public este net superioara mediei generale a parcului auto national. Suntem de acord cu impunerea unei vechimi maxime in conditiile prelungirii automate a licentelor de traseu din cinci in cinci ani. Dorim mentinerea criteriilor de atribuire. Orice companie isi va imbunatati parcul in functie de cerintele de transport, criteriile de atribuire si posibilitatile financiare.“

Alte mentiuni
Rodica Papuc, de la Diana PA (Prahova), considera ca ARR ar trebui sa fie institutia care sa se ocupe de atribuirea traseelor judetene si interjudetene, precum si de control. „Vechimea maxima a vehiculelor, stabilita in proiectul sustinut de Cotar, mi se pare exagerata. 12 ani pentru autobuze sunt suficienti. S-au castigat atribuiri cu parcuri vechi de peste 20 ani, dar marind necesarul de autobuze pe un traseu.
Spre exemplu, un traseu de doua autobuze a fost scos la atribuire cu sase autobuze si cine a «mostenit» vechile parcuri IJTL l-a castigat, ca acum sa lucreze cu un singur autobuz, iar transportatori cu masini noi au pierdut avand chiar si patru autobuze noi. Traseele au fost gandite astfel incat sa se castige prin numarul de masini si nu prin vechime (stiindu-se parcurile celorlalti).“
In momentul de fata nu se pune problema de a cumpara masini, mai ales ca societatile de leasing au inscris toate firmele care au intarziat cu plata in baza de date unica, astfel ca nu se pune problema sa se incheie alte contracte de finantare.
Rodica Papuc a mai precizat ca ar trebui ca traseele mai scurte de 20 km sa fie acceptate in conditii de transport local. „Avand elevi, navetisti, fluxurile de calatori nefiind constante suntem pusi in situatia de a transporta persoane in picioare.“ De asemenea, traseele judetene ar trebui sa nu intre sub incidenta OG37/2007. „Pe traseele aglomerate, respectiv DN1, suntem uneori in imposibilitatea de a respecta prevederile impuse (accidente, aglomeratii in weekend etc.) si nu putem sa cerem calatorilor sa oprim, tinand cont de faptul ca este vorba de transport judetean cu navetisti. De asemenea, conform OG43/ 1997, modificata, completata si republicata, parcarile amenajate la drumul national nu sunt pentru stationarea autovehiculelor ce asigura transportul in comun.“ Prelungirea licentelor de traseu ar face ca toti operatorii sa ramana cu traseele pe care le au, fara a se mai putea dezvolta pe viitor. Pentru ca singurele trasee care vor ramane disponibile pentru atribuire vor fi cele neatractive din punct de vedere financiar. Prin urmare, nu ar trebui sa se renunte la organizarea licitatiei, este de parere Vasile Armenian, coordonator transport BMT Trans (Sibiu), numai ca se impune modificarea criteriilor de atribuire valabile la licitatia din 2008. Mai exact, clasificarea pe stele ar trebui eliminata, pentru a se cumpara masini adaptate tipului de transport efectuat, si sa ramana doar cea pe categorii. Plus criteriul vechimii pe traseu.
La Sibiu este un caz fericit, pentru ca nu s-au constatat probleme privind modul in care Consiliul Judetean a gestionat transportul de persoane. Astfel, Vasile Armenian este de acord ca transportul judetean sa ramana in curtea autoritatilor locale.

Articole similare

Ad