Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Transporturile, incotro?

Transportul de persoane prin servicii regulate se afla intr-o situatie fara precedent. Dupa ce am primit in ultimele doua luni mesaje contradictorii cu privire la licitatiile de trasee judetene si interjudetene – ba ca se tin, ba ca nu – in final atribuirea se suspenda doar la judetean, pana la o data care urmeaza sa fie comunicata ulterior. Principala problema cu care ne confruntam acum este aceea ca lucrurile nu mai pot fi rezolvate pe cale amiabila, la nivel de institutii abilitate, pentru ca au intrat pe fir instantele judecatoresti. Si daca se asteapta o rezolutie finala din partea judecatorilor este clar ca va mai dura ceva timp.

O alta varianta ar fi anularea ordinului 240/2012, suspendat la aceasta ora, si elaborarea unui ordin nou, prin care sa se reglementeze atribuirea. Dar si pentru acesta sunt niste etape standard de urmat, la fel ca in aprobarea oricarui act normativ. Cu comisii de dialog social si tot tacamul. Iar in final, cine va avea siguranta ca nu va fi contestat si blocat si noul ordin?
Ca sa aruncam acum vina dintr-o parte in alta nu mai are rost. Este clar ca toti si-au urmarit propriile interese: si cei care doresc ca licitatia sa aiba loc, si cei care au vrut sa o blocheze, si autoritatile. Si „batalia“ se poarta in plan legislativ, acolo unde transportul este deficitar de atata timp. Din partea legiuitorilor ar trebui sa vina macar acum, in al doisprezecelea ceas, o pozitie ferma. O solutie ar fi decizia prelungirii valabilitatii licentelor de trasee judetene cu o anumita perioada de timp agreata – sase, noua, douasprezece luni – in care autoritatile implicate sa se angajeze sa elaboreze un cadru legislativ clar si fara echivoc, dupa care sa se guverneze transportul de persoane. Si se impune crearea unei legi complet noi, nu doar a unor norme metodologice revizuite pentru legi in vigoare, care au multe minusuri. Preluam lucruri din regulamentele europene, mai „bagam“ si de la noi, important este sa nu mai ramana loc de interpretari. O industrie intreaga nu poate fi plimbata si sucita asa, la intamplare.

Articole similare

Ad