Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

„Virusul“ etilotestului se raspandeste

Introducerea obligativitatii detinerii etilotestului la bordul tuturor autovehiculelor, inclusiv al celor de mare tonaj, pe teritoriul Frantei, dupa 1 iulie 2012, a adus si bune si rele, si a fost o inspiratie pentru vecinii elvetieni, care au luat decizia de a aplica aceeasi masura.

In Franta, introducerea obligatorie a etilotestului nu s-a realizat fara dificultati: productia a aproximativ 40 de milioane de unitati in timp atat de scurt si aprovizionarea supermarket-urilor, farmaciilor si sectiilor de politie au reprezentat provocarea suprema.

O parte a utilizatorilor retelei de drumuri (aproximativ 30%) care au avut la bordul vehiculelor aceste accesorii au constatat o reducere usoara a numarului de accidente pentru care consumul de alcool a fost principala cauza. In Franta, prezenta etilotestului la bordul vehiculului este obligatorie si acesta trebuie sa fie aratat organelor de politie in cazul unui control. Conducatorii auto care nu pot dovedi, la control, existenta etilotestului, sunt pasibili de a incasa o amenda de 11 euro.
Aceasta masura face parte dintr-o campanie ce vizeaza cresterea sigurantei rutiere pe drumurile franceze si reducerea numarului victimelor accidentelor rutiere. Aproape o treime din accidentele mortale din Franta se produc pe fondul unui consum exagerat de alcool. Prin simpla prezenta a acestui etilotest la bordul vehiculului, conducatorii auto isi pot testa singuri alcoolemia inainte de a se urca la volan in cazul in care au unele dubii referitoare la cantitatea de alcool consumata, iar daca limita admisa de lege este depasita riscul este foarte mare.
Accesoriile pot fi comandate pe internet, pe anumite site-uri specializate, la un pret de 5,79 de euro (un set de trei unitati). In Franta, acestea se pot procura din farmacii, supermarket-uri, service-uri etc., iar pretul poate varia intre 2 si 5 euro. Pana in prezent se estimeaza ca s-au vandut aproape 20 de milioane de unitati.
Un lucru este sigur: primii care au profitat de aceasta lege au fost producatorii, care si-au umflat buzunarele cu milioane de euro, …

Articole similare

Ad