Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Muzica difuzata in vehicule costa

Firmele de transport calatori trebuie sa plateasca lunar o taxa pentru muzica difuzata in vehicule catre Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR-ADA). Mai elegant, aceasta se numeste oficial „remuneratie“ si se colecteaza cu titlul de drepturi patrimoniale de autor, chiar daca legatura intre muzica straina, compozitorii romani si drepturile de autor este cam greu de stabilit. Fie ca se difuzeaza sau nu muzica, taxa se plateste, iar operatorii care nu au autorizatie de la UCMR-ADA si nu sunt luati in evidenta trebuie sa plateasca triplul taxei aferente fiecarui mijloc de transport.
 

Nu mai putin de 60 de lei pe luna pentru fiecare mijloc de transport detinut este suma pe care companiile de transport de calatori trebuie sa o achite catre Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR-ADA), aceasta reprezentand „remuneratii datorate titularilor de drepturi patrimoniale de autor pentru comunicarea publica a operelor muzicale in scop ambiental“.
Cadrul legal care permite incasarea acestor bani de catre UCMR-ADA este reprezentat de legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv de Metodologia privind remuneratiile cuvenite titularilor de drepturi patrimoniale de autor, publicata prin decizia ORDA nr. 266/2011 si modificata prin decizia ORDA nr. 198/2012. Sunt vizate atat transporturile terestre, cat si cele maritime de persoane, iar pentru fiecare mijloc de transport in parte a fost stabilit un cuantum separat.

Sanctiuni dure pentru cei care nu se conformeaza
Pentru perioada pentru care utilizatorul nu a incheiat autorizatie licenta neexclusiva cu UCMR-ADA, acesta are obligatia de a plati Uniunii Compozitorilor o suma egala cu triplul remuneratiilor ce ar fi fost datorate daca ar fi incheiat autorizatia licenta neexclusiva (conform punctului 6 din Metodologie). Mai mult, difuzarea de opere muzicale fara consimtamantul titularilor drepturilor recunoscute de legislatia in vigoare este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la doi ani sau cu amenda, mai exact „comunicarea publica a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe“ (art. 140 alin. 1 c) din legea 8/1996).
Intrebarea care se pune este cum a fost stabilita legatura intre drepturile de autor pentru o piesa muzicala interpretata de un cantaret din alta tara si Uniunea Compozitorilor din Romania? De asemenea, daca se achizitioneaza un CD original, oare parte din pretul acestuia nu este cota aferenta drepturilor de autor? De ce trebuie platita o suma suplimentara?
Si mai interesant este faptul ca remuneratia lunara aferenta fiecarui mijloc de transport este stabilita fara a se face distinctie cu privire la perioada de timp din luna in care au fost comunicate public opere muzicale in vehicul. Astfel, daca un autobuz este defect sau pur si simplu nu este utilizat intr-o luna, acest lucru nu il greveaza de plata taxei catre muzicologi.

Articole similare