Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

UE investeste in siguranta

UE aloca fonduri considerabile pentru siguranta rutiera prin programe dedicate, bazate pe schimburi de experienta intre state. Sunt finantate astfel campanii de comunicare si marketing social privind imbunatatirea comportamentului utilizatorilor rutieri. Proiectul european ROSEE urmareste cresterea sigurantei retelei rutiere in Europa de Sud-Est prin integrarea managementului sigurantei in fazele de planificare, proiectare si exploatare a infrastructurii de drumuri.
 
Proiectul ROSEE, („Siguranta rutiera in regiunile Europei de Sud Est“) cofinantat prin Programul de Coo­pe­rare Transnationala S-E Europei, este derulat de un consortiu format din 10 parteneri din Italia, Romania, Ungaria, Grecia, Slovenia, Bulgaria si 17 observatori din 12 tari si e coordonat de Agentia de Transport si Logistica din Lombardia de Est – ALOT, Italia. Proiectul a fost aprobat in cadrul celui de-al 4-lea apel al Programului SEE  pe axa de prioritati „imbunatatirea accesibilitatii“ si se va derula pe 24 luni.

Potrivit statisticii Comisiei Europeane pe 2013 privind accidentele rutiere mortale produse pe drumurile europene, numarul acestora a scazut cu 8% fata de 2012, dovada ca statele membre isi pot atinge obiectivul strategic de reducere la jumatate a numarului deceselor rutiere asumat pentru perioada 2011-2020. Astfel, prin ROSEE se urmareste cresterea sigurantei retelei rutiere in contextul mobilitatii sustenabile, concepte incluse in diverse politici si directive UE, printre care si Directiva EU 2008/96/EC si (COM(2010)0389).
ROSEE, si in Romania
Asociatia EU CONCEPTS R&D (EUCon), partenerul din partea tarii noastre in ROSEE, are ca obiective evaluarea contextului national privind siguranta rutiera, imbunatatirea sigurantei infrastructurii rutiere orizontale si verticale, dezvoltarea profesionala a celor implicati in fenomenul rutier, educatia pentru prevenirea riscului rutier in randul copiilor, comunicarea si constientizarea asupra riscului in trafic, ­aplicarea strategica a legislatiei rutiere, integrarea la nivel transnational si european din perspectiva sigurantei rutiere si actiuni pro-active pentru pentru atingerea obiectivului UE de reducere a deceselor din accidentele rutiere.
Pentru  implementarea optima a acestor actiuni s-a constituit Grupul National Consultativ ROSEE, forum de dialog si coordonare, din care fac parte reprezentantii principalelor institutii din domeniul sigurantei rutiere: ARR, IGP – Directia Rutiera, Brigada de Politie Rutiera Bucuresti, Primaria Capitalei, CNADNR, URTP, Universitatea ,,Politehnica” Bucuresti, GRSP Romania, Club Metropolitan, CODATU Romania  s.a.

Articole similare

Ad