Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Accent pe economie si eficienta, fara rabat la tehnologie

Cea de-a 65-a editie a IAA Hanovra a fost platforma aleasa de majoritatea producatorilor europeni pentru a-si prezenta cele mai noi modele si inovatii. Si chiar au avut ce expune. Daca in urma cu doi ani erau aduse in prim-plan vehiculele cu sisteme de propulsie alternativa, acum acestea au trecut oarecum pe un loc secund. Accentul a fost pus pe dezvoltarea de solutii economice, care sa eficientizeze productia si sa optimizeze pretul de achizitie si, in acelasi timp, sa scada costurile de operare.
 

Piata vehiculelor de transport persoane a crescut cu 7-8% in Europa, potrivit ACEA, aceasta tendinta fiind generata mai ales de solicitarile venite de pe pietele mai mici. Tarile care inregistreaza traditional volume consistente de vanzari s-au mentinut, la randul lor, stabile, si inclusiv in Spania si Italia se constata o revenire a pietei.
Otokar, parte a grupului Koç, a aliniat la IAA o gama completa de vehicule de la 7 la 12 m lungime. Autobuzul urban Kent C este disponibil de acum cu noul motor Cummins Euro 6 ISB6.7, de 280 CP, in tandem cu transmisie automata Voith. Vectio C „low-entry”, de 9,2 m, are o capacitate de 30 de locuri pe scaune (dintre care sapte pliante) si 27 in picioare. Vehiculul este destinat, de asemenea, transportului urban, fiind prezentat cu motor MAN de 250 CP si transmisie Voith.
Pe segmentul interurban, Navigo U SH poate transporta 33+6+1 persoane, insa se pot realiza si alte configuratii. Vehiculul are 7,7 m lungime si este propulsat de motor Cummins de 180 CP, cu cutie de viteze Allison. Si Territo U a trecut la Cummins, in tandem cu ZF Ecolife. Autobuzul de 12 m lungime are o capacitate maxima de 76 de pasageri, dintre care 53 pe scaune.
Autocarul VIP Navigo T, de 8,4 m lungime, este la debutul sau pe piata europeana. In varianta de 20+1+1 locuri ofera o distanta de 750 mm intre scaune si dispune de un pachet exclusivist de dotari optionale, inclusiv bucatarie sau toaleta. Propulsorul Cummins ISBe4.5 dezvolta 180 CP si are cuplul maxim de 700 Nm la 1.200 rpm. La transmisie s-a optat pentru Allison.
Vectio T raspunde nevoii crescute de capacitate, cu 34+1+1 locuri si toaleta. Autocarul de 10 m lungime are o capacitate a calelor de bagaje de 5,5 m3 si este oferit cu motor MAN Euro 6 si transmisie automatizata ZF Ecolife.
In 2015, constructorul turc pregateste lansarea autobuzului urban articulat, care va fi prezentat pentru prima data la UITP Milano, in mai.
Cifra de afaceri a Otokar a crescut cu nu mai putin de 40% in 2013. Acest lucru s-a datorat in special achizitiilor puternice de pe piata autohtona, influentate de alegerile locale. De mentionat ca vanzarile catre pietele de export au crescut cu 25%, potrivit directorului general Ali Murat Atlas. Vanzarile catre pietele de export au crescut pentru Otokar cu 14% in primele sapte luni ale anului, numarand 200 de unitati. Dintre acestea, aproximativ 20% au fost vehicule cu motorizare Euro 6. De altfel, modelele din gama mare – Kent si Territo – au trecut mai repede …

Articole similare

Ad