Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Asteptam startul pentru innoirea flotei de transport urban

Nu mai putin de 2.654 de milioane de euro din fonduri europene au fost alocate pentru sprijinirea dezvoltarii urbane in perioada 2014-2020, iar printre tipurile de activitati eligibile se numara si investitia in mijloace de transport. Pe langa vehiculele electrice sau hibride, administratiile publice locale ar putea aplica si pentru autobuze conventionale cu motorizare Euro 6, daca CE se va exprima favorabil cu privire la propunerea primita din partea autoritatilor romane. Intrucat s-a pierdut deja un an cu aprobarea axelor prioritare de investitii si a altor detalii organizatorice, potentialii beneficiari ar trebui sa se puna pe treaba, mai ales ca pana la sfarsitul anului se doreste clarificarea ultimelor detalii, pentru a se putea primi primele dosare.
 

S-a preferat incredintarea achizitiilor catre administratiile locale intrucat in acest caz contributia de la bugetul de stat este de doar 2% din valoarea investitiei, in timp ce operatorii de transport public ar fi trebuit sa acopere 50% din costuri. Si, in plus, este mai simplu si din punct de vedere procedural.
Este bine de stiut ca pe langa cei sapte poli de crestere identificati in toata tara vor fi eligibile pentru finantare europeana 33 de municipii resedinta de judet (poli de dezvoltare urbana), precum si 271 de orase si municipii (centre de dezvoltare regionala). Initial se luase in discutie varianta promovarii doar a celor sapte poli de crestere, insa iata ca in final se deschid portile pentru finantare europeana unui numar mult mai mare de beneficiari. Initiativa sa existe! Proiectele care sunt parte din strategii integrate de dezvoltare urbana vor avea prioritate la finantare.
Este adevarat ca pentru a primi fonduri europene trebuie respectate anumite rigori, incepand chiar de la intocmirea proiectelor. Cei care nu au experienta se pot adresa firmelor specializate in redactarea si/sau gestionarea proiectelor pentru investitii, pentru a avea garantia succesului demersului facut. Este important insa sa incepem, pentru ca vorbim de un proces de durata si ar fi pacat sa lasam din nou sume importante neutilizate. Iar cu cat vor fi mai multe proiecte, cu atat cresc sansele de innoire a flotei de transport urban la nivel national.

Articole similare

Ad