Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Suntem inca o piata de second-hand

Piata de transport persoane din Romania ramane consecventa achizitiilor de vehicule second-hand, consecinta, pe de o parte, a nivelului scazut de trai, reflectat in pretul mic al biletelor, iar pe de alta parte, a evaziunii fiscale si a piratilor. Pentru ca, in lipsa unei legislatii clare si dure impotriva transportului ilegal de persoane contra cost, piratii abia daca sunt usor deranjati de organele de control din teritoriu.
Astfel, in primele doua luni ale acestui an, din cele 170 de vehicule inmatriculate si aflate in evidentele DRPCIV, doar 51 sunt noi, iar dintre acestea, 40 reprezinta flota de autobuze Solaris Urbino 18 achizitionate de Regia de Transport din Cluj.
 

Practic, cu cateva exceptii, operatorii privati isi permit cu greu sa investeasca in masini noi, orientandu-se spre autobuze si autocare second-hand aduse de pe pietele occidentale la preturi de 10.000-15.000 de euro, pe care le folosesc pana le dau la casat. Nu este de mirare ca achizitiile sporadice fac valva pe piata, iar stirea privind cumpararea primului Setra 517 HDH din Romania de catre Euro-Fratello, din Suceava, de la inceputul lunii martie, a strans pe site-ul www.traficmedia.ro peste 4.000 de vizualizari in doar trei zile de la afisare.
Solutia pentru a putea creste nivelul transportului de persoane din Romania este clara: daca nu putem sa avem calatori mai instariti, care sa plateasca bilete mai scumpe, si daca nici nu putem subventiona un standard mai ridicat de confort prin fonduri alocate de administratiile locale (fara a intra acum in dezbaterile privind subventiile si drepturile exclusive pe traseele regulate), atunci trebuie macar sa curatam piata de concurenta ilegala.
De la inceputul acestui an se pare ca si Inspectoratul General al Politiei s-a implicat mult mai serios in lupta impotriva pirateriei si, fara sa se mai ascunda in spatele lipsurilor din legislatie, a regizat mai multe controale inopinate in diferite judete din tara, pentru a-i prinde in flagrant pe evazionisti. Actiunile vor continua… sa speram ca vor avea si succes.

Articole similare

Ad