Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Piratii „perseverenti“ vor fi sanctionati

Dupa indelungi discutii si tergiversari, proiectul de modificare a legii taximetriei (38/2003) a trecut de plenul Parlamentului si la data inchiderii editiei era in curs de promulgare la Presedintie. In noua forma, actul normativ se aplica tuturor persoanelor fizice si juridice care fac transport public de persoane cu un autoturism fara autorizatie. De mentionat ca autorizatiile pentru activitate de taxi sau rent-a-car se elibereaza de primarii, in baza legii 92/2007. Schimbarea legii taximetriei ar putea bloca si serviciile de tip „car-sharing“, recent introduse in Romania, pentru ca soferii prinsi ca efectueaza transport de persoane fara autorizatie vor ramane fara certificatul de inmatriculare al vehiculului pentru o perioada de sase luni. Sintagma „contra cost“ pune politia rutiera in dificultate, deoarece fapta trebuie dovedita, dar macar acum nimeni nu mai este exceptat de la control.
 

Am putea spune ca nu mai este nicio scuza pentru ca „piratii“ din transportul de calatori sa nu fie sanctionati prompt. Dar, cum in Romania legile ofera portite de scapare, si noul act normativ are un „calcai al lui Ahile“ si anume, acela ca fapta trebuie sa se produca in mod repetat. Sigur, acest lucru nu este greu de demonstrat, mai ales ca toate camerele de filmat autorizate, inclusiv cele ale aparatelor radar, constituie probe acceptate in instanta. Cum insa la noi cei care fac transport ilegal de persoane sunt neamuri – dupa caz – cu prefectul, primarul sau diversi politisti, apar mereu scuze de ce nu s-au luat de fapt masurile care se impuneau. Macar acum, ca avem cadrul legal necesar, operatorii pagubiti isi pot cauta dreptatea in instanta, daca vor veni cu dovezi concrete care sa ateste atat fapta, cat si caracterul repetitiv al acesteia.
Important este ca legislatia este acum mai aproape de transportatorii cu acte in regula. Odata cu promulgarea noului act normativ asteptam cu interes sa vedem schimbari concrete in bine.

Articole similare

Ad