Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

TPL Suceava si-a innoit flota de minibusuri

TPL Suceava a primit vara aceasta in exploatare cinci Karsan Jest, cu capacitate de 21 de locuri, pentru traseele limitrofe ale orasului. Operatorul public urban detine o flota mixta, menita sa-i asigure flexibilitate in adaptarea capacitatilor de transport la fluxurile de calatori. In lipsa altor subventii de la administratia locala decat reducerile oferite prin lege pentru anumite categorii sociale, TPL Suceava se gospodareste singur de la o luna la alta si este nevoit sa faca fata concurentei din partea operatorilor privati, unii licentiati si ei pentru transport urban, altii doar pentru judetean, dar care fac statii la fel ca si ceilalti.
 

Operatorul de transport public TPL Suceava a solicitat inca de acum trei ani inlocuirea flotei de microbuze, vehiculele in regim maxi-taxi utilizate la momentul respectiv fiind destul de vechi. Anul acesta cererea i-a fost indeplinita, Primaria Suceava gasind fondurile necesare pentru achizitia a cinci mini-autobuze Karsan Jest, cu podea coborata, care au fost livrate la sfarsitul lui iulie. Vehiculele au o capacitate de transport de 21 de locuri si sunt foarte manevrabile. Dimensiunile apropiate de cele ale unui autoturism, de sub 6 m lungime, permit accesul in zone unde transportul public este necesar, dar infrastructura sau fluxul de calatori nu justifica utilizarea autobuzelor de capacitati mai mari.
Din punct de vedere al dotarilor optionale, in realizarea caietului de sarcini pentru minibusuri s-a mers pe strictul necesar. „A fost important ca vehiculele sa fie cu podea coborata, pentru acces rapid la bord. Nu am mai solicitat insa dotari de genul afisaj electronic fata-spate si pe lateral, punte dubla pe spate, tahograf sau incalzire suplimentara pe timp de iarna, deoarece din experienta ultimei achizitii am ajuns la concluzia ca toate acestea nu sunt necesare si cresc pretul vehiculelor“, a explicat Darie Romaniuc, director general al TPL Suceava.
Intrucat inca mai sunt necesare cateva vehicule suplimentare, TPL va solicita Primariei alocarea unui buget pentru 2016 in vederea completarii parcului auto cu autobuze de capacitate mica sau medie (8-9 m lungime).
Furnizorul Anadolu Automobil Rom, importatorul in Romania al marcii Karsan, va asigura service-ul complet pe perioada garantiei pentru cele cinci minibusuri Jest. TPL a primit deja la instruire un electrician si un mecanic, primele revizii vor fi facute in comun cu reprezentantii importatorului, insa apoi reviziile se vor face in regie proprie.
Vehiculele de capacitate mica sunt folosite in Suceava pe traseele limitrofe, care fac legatura cu liniile principale din oras. Pe langa cele cinci Karsan Jest, TPL mai detine in flota doua Otokar Centro, de configuratie similara, achizitionate in 2012, care sunt folosite pentru acelasi tip de trasee, precum si 33 de autobuze Iveco, model Irisbus Agora, care au intre 700.000 si …

Articole similare