Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Transport public la standarde europene


Dupa cele 40 de autobuze urbane articulate Solaris achizitionate de Primaria Cluj la sfarsitul anului trecut, CTP Cluj si-a completat flota – din fonduri proprii – cu 10 autobuze Iveco Urbanway. Proiectele de dezvoltare si de modernizare ale transportului public din oras nu se opresc aici, mai ales ca odata cu constituirea Asociatiei Metropolitane necesarul de mijloace de transport a crescut.
 

Compania de Transport Public (CTP) Cluj a receptionat, la inceputul lunii trecute, 10 autobuze urbane Iveco Urbanway de 12 m lungime. Vehiculele sunt propulsate de motorul Tector 7 cu tehnologie Euro 6 Hi-SCR, care dezvolta 286 CP, in tandem cu cutia de viteze automata ZF Ecolife. Cele 10 Urbanway sunt echipate standard cu sistem electronic de control al franarii (EBS 5), intarder si sistem de iluminare integral LED (mai economice din punct de vedere energetic si durabile).
Ca si in cazul flotei de 40 de autobuze Solaris articulate, achizitionate la sfarsitul lui 2014, si pentru autobuzele solo caietul de sarcini a fost foarte complex, in special privind sistemele de siguranta, dar si confortul pasagerilor. Astfel, principalele dotari solicitate de operatorul clujean au fost postul de conducere inovator, ce respecta standardele EBSF, sistemul de climatizare performant, de 32 kW, cu zone dedicate pentru sofer si pasageri si perdele de aer in zona usilor, pre-incalzitorul Webasto, sistemul integrat de informare vizuala si acustica a pasagerilor, supravegherea cu camere video – cate trei la interiorul si exteriorul vehiculelor – si sistemul de ticketing de ultima generatie, cu validatoare electronice pentru cartele magnetice, compatibile si cu sistemul conventional de taxare, impreuna cu sistemul special pentru numararea pasagerilor, cu celule optice. De altfel, dotarea autobuzelor cu camere de filmat a fost o conditie obligatorie, pentru a preveni conflictele din mijloacele de transport si a putea solutiona spetele din trafic in care sunt implicate vehiculele companiei. Iar imaginile sunt tot timpul solicitate si de catre Politie, pentru a lamuri diferite accidente, furturi, vandalism etc.
Capacitatea totala de transport a Iveco Bus Urbanway este de 95 de locuri, dintre care 27 pe scaune. Daca este nevoie, pot incapea in zona centrala pana la doua carucioare, al caror acces se face pe rampa asistata electronic. Valoarea de achizitie a fost de 930.000 de lei per unitate, banii pentru investitie provenind din fondurile proprii ale CTP Cluj. Autobuzele beneficiaza de garantie completa cinci ani, la care se adauga inca trei ani pentru protectia anti-coroziune si pentru materialele de finisare ale podelei. Separat, garantia sistemului de informare a pasagerilor este de 10 ani.
Vehiculele au fost achizitionate impreuna cu un pachet complet de scule speciale, incluzand tester de diagnoza, iar personalul CTP Cluj a beneficiat de training de specialitate.

Articole similare

Ad