Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

PepsiCo, o companie care se respecta

Chipsurile si snacksurile au inceput sa fie tot mai apreciate de consumatorii romani, lucru resimtit si la fabrica PepsiCo din Popesti Leordeni, care produce zilnic un milion de pungi de astfel de produse. Pentru a ajunge la o asemenea performanta, aproape intreaga linie de productie este automatizata, astfel incat aici se pot vedea doar cativa angajati ce trebuie sa respecte conditii stricte de igiena. De remarcat este faptul ca aproape toate reziduurile rezultate in urma procesului de productie sunt revalorificate de companii partenere PepsiCo.
 

La intrarea in fabrica de snacks PepsiCo te intampina un puternic miros de cartofi, materia prima principala la prepararea chipsurilor. In prima faza, cartofii introdusi pe linia de productie sunt separati de pamant si reziduuri, dar si sortati, astfel incat numai cei de dimensiuni mai mari sa intre in productie. Cartofii respinsi sunt dati unor ferme de animale cu care colaboreaza fabrica. Dupa acest proces, urmeaza spalarea cartofilor si apoi curatarea lor automata intr-un cilindru cu peretii abrazivi care se roteste permanent. Practic, cartofii sunt curatati prin lovirea lor de peretii acestui recipient. Odata curatati, vin pe o banda rulanta intr-o zona de sortare manuala a acestora. Aici trei persoane aleg cartofii neconformi sau elimina imperfectiunile de pe suprafata lor. Urmatorii pasi sunt felierea cartofilor, efectuata, de asemenea, automat, la o dimensiune standard, si apoi spalarea feliilor cu ajutorul unui jet continuu de apa. In urma acestei proceduri rezulta apa si amidon, care este colectat in saci speciali, unde amidonul este filtrat pentru a fi valorificat de catre partenerii PepsiCo. „Deoarece cartoful este format din celule de amidon, acestea sunt sparte la procesul de feliere, rezultand pierderi din substanta solida a cartofului. Aici practic sunt cele mai mari pierderi de pe linia de productie“, a explicat Adrian Iozu, Snacks Production Leader.
La feliere este foarte important ca dimensiunea fiecarei felii sa fie cea standard, pentru care se masoara deviatia din trei puncte diferite ale fiecarei felii, deoarece diferentele aduc fluctuatii in zona de prajire si a continutului de umiditate.
Dupa spalare, cartofii trec printr-un dispozitiv de uscare, iar pe suprafata feliilor se pastreaza doar o anumita cantitate de apa. Apoi, feliile sunt introduse in baia de ulei incins care, de asemenea, este reimprospatat continuu. De asemenea, linia de productie are capacitatea de a seta automat temperatura de prajire, dar si de a asigura cantitatea de ulei necesara in functie de consum, ce variaza in functie de cantitatea de substanta solida a cartofilor procesati.
Uleiul folosit este, de asemenea, refolosit de companiile specializate in productia biodieselului cu care colaboreaza PepsiCo. Dupa prajire are loc sortarea feliilor neconforme cu ajutorul unui optisorter digital, amplasat deasupra liniei conductoare, care scaneaza fiecare felie, iar cele care nu corespund, respectiv chipsurile cu …

Articole similare

Ad