Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

BusBihor: platforma de transport online

Consiliul Judetean Bihor a implementat o aplicatie ce permite calatorilor sa se informeze in timp real cu privire la autobuzele si microbuzele disponibile pe trasee, cele mai apropiate statii, graficul de circulatie etc. Acest lucru e posibil gratie mo­ni­to­ri­za­rii prin GPS a tuturor vehiculelor utilizate pe cele 900 de curse zilnice din judet, operate de catre 42 de companii de transport. Sub sloganul „Nu-ti pierde timpul! Nu mai risca la pirati!“, CJ Bihor isi doreste astfel sa incurajeze utilizarea transportului public si sa sprijine operatorii licentiati in lupta impotriva concurentei neloiale.
 

Chiar daca initial hotararea de Consiliu Judetean ce obliga operatorii sa-si echipe­ze vehiculele cu aparate GPS a fost primita cu reticenta, in final reactia carausilor a fost pozitiva. In mai putin de o saptamana de la lansare, aplicatia fusese descarcata deja de peste 2.500 de calatori si chiar un operator de cursa inter­ju­de­tea­na a anuntat ca doreste sa se inscrie pe BusBihor.
Aparatele GPS au fost inchiriate de catre CJ Bihor si distribuite operatorilor, cu obli­ga­tia de a le monta pe vehicule. Iar cei ca­re aveau deja montate propriile sisteme de urmarirea flotei le-au putut conecta la sistemul de monitorizare al Consiliului Jude­tean. Aplicatia e valabila pana la ex­pirarea ac­tualului program de transport, in 2019, si, in functie de legislatia in vigoare la acel moment, se va decide continuarea oferirii serviciului. De altfel, daca legea ar permite introducerea unui sistem de tarifare unic, aplicatia ar putea fi dezvoltata pentru rezervare si vanzare de bilete online pentru cursele regulate din judet etc. Odata cu implementarea sistemului de monitorizare a vehiculelor, CJ Bihor poate face o ana­liza pertinenta a programului de transport, cu actualizarea graficelor de circu­latie, a timpului de parcurgere a curselor, a capacitatilor de transport necesare etc. Mai mult, se vor putea face aproximari ale costurilor de operare, mai ales ca la urma­toarea atribuire a programului de transport pretul biletului va fi criteriu de baza, conform regulamentului 1370.
Initiativa de la Bihor reprezinta un pionierat in transportul judetean, colaborarea dintre operatorii privati si CJ fiind in primul rand in beneficiul pasagerilor. Secolul vitezei nu este doar in marile metropole, ci si in mediul rural. Informati corect, ca­la­to­rii pot fi adusi alaturi de transportul public.

Articole similare