Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Viitorul pietei de transport dupa 2019

Industria de transport calatori si-a dat intalnire la Cluj-Napoca pentru a dezbate cele mai aprinse probleme ale momentului. 120 de companii de transport au intrat in dialog cu Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, asteptand verdictul privind viitorul pietei de profil dupa expirarea actualului program de transport interjudetean, la 30.06.2019. Fara a exprima o pozitie definitiva, ministrul si-a aratat disponibilitatea cu privire la prelungirea programului – asa cum i-au solicitat cele mai multe asociatii patronale – cu conditia ca din partea Consiliului Concurentei sa se dea aviz pozitiv acestui demers.
 

La dezbaterea privind legislatia din transporturi au mai participat senatorul Vasile Toma – membru in Comisia de Transport din Senat si unul dintre initiatorii grupului de lucru de la MDRAP, care pregateste acum varianta optima de organizare a transportului local si judetean, in conformitate cu prevederile regulamentului european 1370 – directorul general ARR Aurelia Surulescu, directorul general adjunct ARR Lucian Lambru, directorul general ANRSC Iulian Bandoiu, specialisti din Directia de Transport Rutier din cadrul MT – Sorin Ghita si Sorin Sarbu – precum si conducerea ISCTR – inspector de stat sef Alina Luminita Catan si Marius Lungan – si a Politiei Rutiere – director general adjunct George Grigore si comisar Horatiu Pop.
Directorul ANRSC a confirmat ca noul act normativ va delimita clar transportul ca serviciu comercial si de utilitate publica, urmand ca transportul judetean comercial sa se supuna acelorasi prevederi ca si interjudeteanul si sa fie reglementat prin OG 27, care va fi modificata in acest sens. Transportul de utilitate publica e tratat in regulamentul 1370, ce se va aplica direct din 03.12.2019, astfel ca pentru acesta se vor face norme.
In ceea ce priveste controlul, ramanem cu promisiunea modificarii legii 38 si eliminarii sintagmei „in mod repetat“, astfel incat procesul de sanctionare a „piratilor” sa fie grabit. Oricum, Politia Rutiera a anuntat ca a demarat actiuni ample de control in vederea combaterii transportului ilicit – intr-o prima faza pe liniile internationale – scopul principal fiind cres- terea sigurantei rutiere.
Alte subiecte luate in dezbatere au fost taxa pentru drepturile de autor, obligativitatea montarii caselor de marcat fiscale (update), dar si oportunitatea utilizarii tehnologiilor alternative de propulsie in diferite sectoare de transport, inclusiv cel de pasageri.

Articole similare