Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Legislatia trebuie sa apere firmele romanesti

Discursul ministrului transporturilor, Lucian Sova, in fata transportatorilor prezenti la conferinta Tranzit de la Cluj a fost incurajator: legislatia urmeaza sa se clarifice in sprijinul industriei romanesti de transport, iar operatorii autohtoni vor fi protejati, pentru a nu fi expusi unei lupte inegale cu transportatorii occidentali. Chiar daca lucrurile nu se misca asa de repede pe cat ne-am fi dorit, se pare ca directia este buna, iar ordinul 980 va fi modificat in curand, pentru a include intreg transportul comer­cial, fie el judetean, fie interjudetean. Ca se va decide atribuirea sau pre­lungirea programului national prin curse regulate din pacate nu stim inca, dar avem promisiunea ca interesul carausilor va fi pe primul plan.
 

Vazand ce se intampla in transportul international de marfa, unde avem o liberalizare cu multe conditii si note de sub-sol pentru est-europeni, nu putem sa nu ne punem intrebarea daca ne dorim acest lucru si pentru transportul de calatori. Este evident ca piata ramane impartita intre cei pro si cei contra liberalizarii, in functie de interesele comer-ciale ale fiecaruia. Daca legiuitorii vor gasi insa o solutie corecta din punct de vedere legislativ, prin care transportul national sa ramana al carausilor romani, atunci si acestia din urma vor trebui sa dea dovada de responsabilitate si sa ridice calitatea serviciului oferit (care in multe regiuni ale tarii lasa de dorit). Este ingrijorator faptul ca, potrivit statisticilor oficiale, achizitiile de autobuze noi au lipsit aproape cu desavarsire in ultimii ani, in timp ce importurile de masini rulate au batut recorduri peste recorduri. Poate ca si aici balanta s-ar mai putea echilibra putin.
Astept cu incredere decizia politica in sensul clarificarii si reglementarii transportului national cat de curand si sunt con-vinsa ca operatorii romani vor actiona in consecinta, pentru a nu fi acuzati de faptul ca lasa confortul pasagerului pe ultimul loc.

Articole similare

Ad