Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Franta taxeaza transportul rutier de marfa

Vehiculele de transport marfa cu masa maxima autorizata de peste 3,5 t vor plati, din a doua jumatate a lui 2013, taxa pentru utilizarea retelei de drumuri din Franta. Cuprinsa intre aproximativ 7 si 20 de eurocenti/km, in functie de categoria vehiculului si de clasa de poluare, Ecotaxa va ajuta la colectarea de fonduri suplimentare pentru proiectele de intretinere si dezvoltare a infrastructurii rutiere, va incuraja utilizarea altor moduri de transport si, in acelasi timp, va finanta diferite proiecte de protectia mediului.


Franta va introduce o noua taxa pentru utilizarea infrastructurii rutiere, incepand cu a doua jumatate a acestui an, ce se va aplica pe o retea de 15.000 km de drumuri nationale. Scopul Ecotaxei – cum va fi numita – este de a stabili un sistem corect de taxare pentru toate vehiculele de transport marfa de peste 3,5 t, indiferent de tara de origine (inclusiv Franta), dar si pentru a promova alte moduri de transport, cum ar fi transportul feroviar sau naval. Veniturile obtinute de pe urma acestei taxe vor fi alocate Agentiei Franceze pentru Finantarea Dezvoltarii Infrastructurii de Transport (AFITF), dar si anumitor autoritati regionale. O parte din sumele colectate va fi investita in dezvoltarea infrastructurii rutiere, precum si in anumite proiecte ale grupului Grenelle Environment, in vederea protejarii mediului inconjurator si a promovarii dezvoltarii durabile.

Cum se aplica noua taxa
Ecotaxa, reglementata prin legea cu privire la protectia mediului inconjurator de la Grenelle si elaborata impreuna cu Consortiul Ecomouv (companie desemnata pentru implementarea intregului sistem), se aplica pe kilometru parcurs pentru folosirea retelei desemnate de drumuri nationale. Toate vehiculele cu masa maxima autorizata de peste 3,5 t inmatriculate in Franta trebuie sa fie echipate cu dispozitiv de taxare, chiar daca folosesc sau nu reteaua, in timp ce pentru vehiculele inregistrate in afara Frantei dispozitivul se impune doar daca folosesc reteaua Ecotax. De precizat ca operatorii de transport persoane nu sunt vizati de noua taxa.
Ecotaxa se va aplica in doua etape, potrivit informatiilor furnizate de Vialtis, companie specializata in domeniul serviciilor rutiere. Prima este planificata sa se desfasoare in perioada 20 aprilie-20 iulie 2013 si se doreste a fi o etapa-pilot, pe o portiune de aproximativ 180 km din regiunea Alsacia (TPLA). Este vorba practic de toate drumurile care preiau traficul de pe autostrazile din Germania. Aceasta etapa s-ar putea prelungi in cazul in care nu vor fi atinse in timp util toate criteriile stabilite in proiectul-pilot. A doua etapa presupune activarea sistemului pentru intreaga retea de 15.000 km (TPLN), incepand cu 20 iulie 2013. Exceptie fac autostrazile administrate privat, care se vor taxa ca si pana acum.
Sistemul Ecotax va intra in administrarea guvernului francez incepand cu 1 ianuarie 2025.

Articole similare