Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Depunerea solicitarilor de restituire se face online

Procedura de restituire de accize se simplifica odata cu inaugurarea, in ianuarie 2015, a sistemului online de inregistrare in Registrul electronic al operatorilor si vehiculelor eligibile. Cererile de returnare a celor 4 centi din supra-acciza vor putea fi inregistrate on-line, ceea ce va scuti timp, „alergatura“ si documentatie. Odata puse la punct toate detaliile organizatorice, autoritatile spera sa incurajeze consumul de carburant de pe piata interna si sa recastige o parte dintre transportatorii care au ales sa isi schimbe politica de alimentare dupa 1 aprilie 2014.
 

Dupa desemnarea ARR ca Administrator al schemei de ajutor de stat pentru returnarea de accize, reprezentantii ARR si ai Ministerului Finantelor Publice au trecut la finele lui 2014 la restituirea efectiva a banilor catre transportatori. In acest sens a fost incheiat un protocol intre Ministerul Transporturilor si cel al Finantelor, ce cuprinde datele si perioadele de transmitere a informatiilor necesare activitatii lor comune. Astfel, MFP transmite ARR plafoane trimestriale de restituire a accizelor, dupa aprobarea bugetului si a rectificarii bugetare, iar ARR inregistreaza cererile de restituire de accize si emite deciziile de plata. Amintim ca cererea de restituire se depune pentru un trimestru calendaristic, incepand cu prima zi a trimestrului urmator celui pentru care se solicita restituirea.
Pentru o mai buna intelegere a beneficiilor restituirii – ca ajutor de stat – a diferentei dintre nivelul standard si nivelul diferentiat al accizelor pentru motorina, ARR a simplificat procedurile si, in ianuarie 2015, a publicat pe site-ul institutiei (www.arr.ro) un sistem informatizat pentru inscrierea operatorilor economici in Registrul vehiculelor si al operatorilor economici pentru restituirea de accize. Astfel, operatorii economici pot solicita inregistrarea in acest sistem – contra unei taxe de 41 de lei – pentru inscrierea online pentru transmiterea tuturor documentelor in format electronic.
Sistemul a fost disponibil spre testare pana la 31 ianuarie 2015, din februarie va intra efectiv in utilizare, concomitent cu procedura de depunere pe suport de hartie, iar de la 1 martie 2015 va deveni singura modalitate disponibila pentru depunerea documentelor. Se vor reduce astfel costurile suplimentare pentru transportatori si pentru ARR deopotriva, precum si timpul de …

Articole similare