Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Nu mai suntem codasii Europei la exporturi

Dupa un inceput de an anevoios, tendinta de crestere a exporturilor si de scadere a importurilor, imprimata in cea de-a doua luna a anului, nu s-a mai mentinut, bursa TimoCom inregistrand luna trecuta, in medie, acelasi nivel al importurilor si exporturilor ca si in februarie. Cresteri mai importante ale exporturilor au fost insa inregistrate de Cehia si Marea Britanie, unde s-a ajuns la rapoarte marfa/camion de 53/47, fata de 38/62 cu o luna in urma, respectiv de 58/42, fata de 46/54, compensate insa de scaderi pe relatia Franta, de la 43/57 la 30/70.

Imbucurator ramane fapul ca, potrivit datelor publicate de Eurostat, Romania nu se mai clasifica intre ultimii din Uniunea Europeana in ceea ce priveste exporturile pe cap de locuitor. Am reusit sa devansam Cipru, care ocupa in prezent ultimul loc cu 1.600 de euro pe cap de locuitor, precum si Grecia, care inregistreaza 1.980 de euro/cap de locuitor. Ramanem insa in continuare in urma Bulgariei, unde valoarea exporturilor pe cap de locuitor este de peste 2.600 de euro, precum si a Poloniei, care inregistreaza peste 3.500 de euro pe cap de locuitor.
In acest clasament, Romania ocupa pozitia 25, cu 2.100 de euro, dar trebuie avut in vedere faptul ca au fost folosite datele recensamantului din 2001, si nu cele de anul acesta, in care Romania figureaza cu numai 19 milioane de locuitori, ceea ce ar duce la valori mai mari ale exporturilor reale pe cap de locuitor. Desi autoritatile statului sugereaza ca salariile bugetarilor ar putea fi majorate, fapt care ar duce la o presupusa crestere a consumului, exportatorii nu sunt convinsi ca aceasta crestere ar putea relansa economia Romaniei.

Articole similare