Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Scadere puternica, tendinta de revenire

Criza financiara din 2009-2010, cea mai severa din ultimii 60 de ani, a afectat puternic si segmentul investitiilor straine in Romania, volumul acestora ajungand anul trecut la 2,69 miliarde de euro, in scadere fata de cele 3,48 miliarde de euro din 2009, potrivit Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine (CRPCIS).
 

Acest lucru se datoreaza profitului scazut la nivel global, dar si a reducerii accesului la finantare. Astfel, companiile care in anii trecuti optau pentru extindere, au ales acum prudenta.
Pentru anul in curs, Directia de Investitii Straine din cadrul CRPCIS estimeaza ca volumul investitiilor straine se va situa la 3,5-4 miliarde de euro, indicand o revenire usoara. Potrivit lui Sorin Vasilescu, seful Directiei de Investitii straine din CRPCIS, Romania ramane insa o tara atractiva pentru investitori, iar vestile despre redresarea economiei au determinat deja aparitia primelor semnale pozitive din partea mediului de afaceri international, afirmatie care poate fi sustinuta de proiectele semnificative de investitii inaugurate la inceputul acestui an.
In prima luna din 2011 au fost inaugurate, in cadrul Euro Business Park de la Oradea, investitia companiei coreene Shinheung in domeniul componentelor electronice, cu o valoare de 30 de milioane de euro, si investitia companiei americane International Automotive Components (IAC) pe segmentul componentelor auto, la Bals, in valoare de 57 de milioane de euro.
Alte doua inaugurari au avut loc si in februarie, una la Ploiesti, in Parcul Industrial Vest, a companiei americane Toro, in domeniul producerii de microsisteme de irigatii, cu o valoare de 20 de milioane de euro, iar cealalta la Timisoara, care apartine companiei spaniole Siliken si a fost realizata pentru productia de panouri solare, valoarea totala ridicandu-se la cinci milioane de euro.
Potrivit CRPCIS, sunt asteptate si materializarile altor proiecte apartinand unor importanti jucatori la nivel international. De asemenea, intentiile de proiecte de investitii primite de CRPCIS de la inceputul lui 2011 cumuleaza peste un miliard de euro.

Taxa unica ii atrage pe investitori
Printre motivele enumerate de reprezentantul CRPCIS ca fiind puncte forte, ce contribuie la atragerea investitorilor straini in Romania, se afla si mentinerea taxei unice  la unul din cele mai scazute niveluri pe plan regional, precum si schemele de ajutor de stat, care se acorda in functie de valoarea investitiei si numarul de locuri de munca nou create. In plus, plafonul de acordare a ajutorului de stat a scazut pana la cinci milioane de euro, iar forta de munca la preturi competitive si costurile operationale reduse raman, de asemenea, in topul motivelor pentru care investitorii se indreapta catre tara noastra.

Cele mai vizate segmente sunt automotive si energia neconventionala
In ultimii ani, Romania a fost principalul pion in Europa de Est in domeniul auto si al componentelor auto, iar reprezentantul CRPCIS este de parere ca nu s-a atins inca potentialul maxim. De asemenea, sectorul energiei neconventionale, in special eoliana, bio-diesel si solara, va avea parte de investitii importante in anii care vin.  Alte domenii care vor atrage capital strain sunt cel petrolier, siderurgia, materialele de constructie, infrastructura rutiera, sectorul farmaceutic, agricultura, turismul s.a.
„Am incredere ca, odata ce criza economica va fi depasita, Romania va ramane la nivel regional un pol de dezvoltare pentru industria componentelor auto. Ma bazez in aceste consideratii nu numai pe numarul mare de investitii Greenfield deja existente, ci si pe proiectele aflate in faza de intentie, care momentan sunt confidentiale“, a declarat Sorin Vasilescu.
Zona cea mai atractiva pentru investitori ramane vestul tarii, dar in ultimul timp si alte regiuni au reusit sa atraga valori semnificative de capital strain (Prahova, Dolj, Dambovita, Constanta s.a.).
Potrivit lui Sorin Vasilescu, Directia pe care o conduce incearca sa convinga autoritatile locale sa infiinteze cat mai multe parcuri industriale, care genereaza dezvoltare regionala si cresterea nivelului de trai. Exemple in acest sens sunt parcurile Tetarom din Cluj, Euro Business Park Oradea, Parcul Industrial Priboiu din judetul Dambovita, sau Ploiesti West Park, autoritatile din aceste orase intelegand ca astfel de investitii atrag si mai multe investitii.     

Articole similare