Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Producatorii romani duc lupta cu retailerii la nivel european

Federatia Nationala PRO AGRO cere marilor retaileri comerciali sa intervina pentru ca filialele lor din Romania sa puna capat practicilor neloiale, respectand astfel dispozitiile legii 150/2016. In opinia federatiei, la foarte multe categorii de produs s-a ajuns in situatia in care „producatorii sunt fortati sa vanda sub costul de productie, practica interzisa in mod expres de legislatia in vigoare“. „Avand in vedere modificarile legislative din Romania, cu impact direct asupra activitatii marilor magazine, si modul de implementare, ales in mod unitar de toate marile retele, consideram ca se impune interventia dumneavoastra, in asa fel incat filiala societatii dumneavoastra din Romania sa respecte dispozitiile legale in vigoare“, subliniaza PRO AGRO. Companiile vizate de notificare sunt Rewe, Auchan, Carrefour, Cora, Kaufland, Ahold Delhaize, Metro, Enterprise Investors si Trans Gourmet.
 

„Legea interzice in mod expres facturarea de catre magazin a oricarui tip de taxa sau serviciu. Or, marile retele, speculand pozitia dominanta, au ales sa calculeze contravaloarea taxelor si serviciilor in discounturi impuse unilateral. Aceasta situatie nu se poate accepta, la foarte multe categorii de produs s-a ajuns in situatia in care producatorii sunt fortati sa vanda sub costul de productie. Pentru aceste motive solicitam ferm ca legislatia in vigoare sa fie respectata, respectiv pretul de vanzare catre consumator sa fie suma pretului de achizitie al produsului si adaosului comercial, fara orice alt tip de reduceri, discounturi sau alte practici care ar pune producatorul in situatia anterioara modificarilor legislative.“
Federatia Nationala PRO AGRO precizeaza ca niciuna dintre prevederile legale in favoarea producatorilor nu a fost respectata de conditiile comerciale impuse de cumparator. „Termenul de maximum sapte zile pentru plata produselor alimentare proaspete a generat noi costuri in sarcina producatorilor, de aproximativ 1% din valoarea bunurilor vandute. Cu alte cuvinte, marile magazine pot respecta reducerea termenului de plata doar daca producatorii suporta acest impact financiar. Obligativitatea efectuarii receptiei la momentul livrarii este nerespectata avand in vedere faptul ca marile magazine isi rezerva dreptul de a returna eventualele neconformitati oricand, ulterior livrarii, returul produselor alimentare proaspete nefiind permis de legislatia romaneasca. Obligativitatea stabilirii de penalitati in oglinda pentru nelivrare la termen si neplata la termen este nerespectata prin introducerea unor noi sanctiuni in cuantum extrem de mare“, mai arata federatia. PRO AGRO cere anularea tuturor intelegerilor comerciale semnate deja cu unii producatori romani, pe motiv ca acestea au fost asumate „in mod evident ca urmare a presiunii exercitata de perisabilitatea specifica produselor alimentare proaspete si de practica de a bloca orice plati datorate de marile magazine pana la acceptarea acestor conditii stabilie si impuse in mod unilateral“.

Articole similare

Ad