Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Dumagas a vandut jumatate din actiuni catre fondul de investitii Bancroft

Familia Dugaesescu, fondatoarea grupului de firme Dumagas, a vandut aproape jumatate din pachetul de actiuni detinut la Dumagas Transport fondului de investitii britanic Bancroft.
„Bancroft va sustine actionarii fondatori si managementul în dezvoltarea continua a activitatilor companiei pe toata gama de linii de business, consolidarea pozitiei grupului în pietele de export importante, si va accelera dezvoltarea segmentului de depozitare si logistica la temperatura controlata”, se mentioneaza în comunicatul de presa trimis de unul dintre consilierii Dumagas în încheierea tranzactiei.
 

Mihai Dugaesescu, fondatorul Dumagas Transport, ne-a declarat ca vanzarea acestui pachet consistent de actiuni reprezinta un pas înainte pentru dezvoltarea companiei si extinderea sa pe pietele regionale (Bulgaria, Serbia, Moldova etc.)
„Ne bucuram ca am reusit sa convingem un fond important de investitii, cu actionari de calibru, de soliditatea afacerii noastre si de calitatea oamenilor care formeaza echipa Dumagas Transport. Contributia substantiala de numerar a Bancroft ne va permite sa realizam planurile noastre agresive de expansiune”, a declarat Mihai Dugaesescu.Directorul general Dumagas Transport sustine ca atragerea Bancroft ca investitor strategic nu se datoreaza lipsei finantarilor de pe piata, ci dorintei de a beneficia de experienta fondului de investitii pe pietele tarilor din centrul si estul Europei, pe care Dumagas doreste sa se extinda pe viitor.
Mihai Dugaesescu ne-a declarat ca înca nu s-a luat o decizie ferma privind domeniile în care vor merge investitiile Bancroft, dar cert este ca se doreste atat largirea flotei de transport, cat si construirea unor noi centre de logistica, pentru consolidarea relatiilor cu clientii actuali, dar si pentru atragerea de clienti noi în portofoliu.
Valoarea tranzactiei si care este exact procentul de actiuni vandute catre Bancroft nu au fost comunicate, însa se estimeaza ca acesta din urma a fost de jumatate plus unu,  deoarece fondul de investitii britanic doreste întotdeauna sa achizitioneze pachetul majoritar al companiilor în care alege sa investeasca, fiind, de asemenea, reprezentat în Consiliul de Administratie al firmei, potrivit informatiilor mentionate pe site-ul companiei.
Bancroft este un fond de investitii de tip private equity cu birouri în Londra, Istanbul, Sofia, Budapesta si Praga, concentrat pe companii medii. Printre investitorii cheie din Bancroft 3 se numara IFC (care face parte din World Bank Group) si EBRD.
Fondurile de investitii Bancroft aleg sa sustina 10 pana la 15 companii din zona Europei Centrale si de Est, pe care le sprijina financiar pana cand ajung sa ocupe pozitii strategice nu numai pe piata nationala, ci si regionala si chiar globala. De regula sunt alese companiile care ofera posibilitatea cresterii rapide a afacerii, deoarece dupa 3-5 ani fondul de investitii intentioneaza sa se retraga, prin vanzarea actiunilor sale pe piata. Practic, se urmaresc companiile care le pot aduce profituri mari la revanzare, datorita cresterii într-un termen foarte scurt.
Marimea investitiilor facute de regula de Bancroft este de la 10 la 30 de milioane de euro.
Pana acum s-au derulat doua serii de proiecte de investitii, Bancroft 1 si 2. Primul fond de investitii Bancroft a finantat si participarea la MobiFon, operat de Telesystems International Wireless si Grupul Vodafone.
Cel de-al treilea fond de investitii Bancroft, prin care se vor derula investitii în valoare de 250 de milioane de euro, cauta oportunitati de investitii în companii strategice si mature, conduse de echipe de management de succes din Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Slovacia, Romania, Tarile Baltice, Turcia si Grecia.
Dumagas este a doua investitie din Bancroft 3, dupa preluarea unui producator turc de vopseluri pentru industria automotive.
Dumagas nu este prima companie romaneasca din domeniul transporturilor si logisticii care are ca actionar un fond de investitii. Si Edy Spedition a vandut un pachet de actiuni catre Balkan Accession Fund (BAF) în 2005. Printre actionarii BAF se numara si cativa dintre actionarii Bancroft, cum ar fi EBRD.
Exista si un exemplu nefericit în acest sens: First Logistics & Distribution (FLD), creat de un grup de investitii canadian în 1997, s-a dezvoltat fulminant între 1999 si 2002, devenind unul dintre cei mai importanti distribuitori si furnizori de servicii logistice (în sectorul confectiilor) din Romania. Dupa decapitalizarea companiei prin împartirea profiturilor catre actionari an de an, FLD nu a mai fost  capabila sa faca investitii si sa-si pastreze clientii, iar în 2007 firma a fost desfiintata.

Articole similare