Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Trasabilitatea, obligatorie pentru siguranta alimentelor

Intr-un cadru care permite libera circulatie a marfurilor la nivel intern, dar si in zona CE, siguranta producerii, depozitarii, distributiei si desfacerii alimentelor are o importanta majora. De aceea, aceste procese trebuie supuse unor reglementari foarte stricte, trasabilitatea produselor alimentare devenind un factor important in asigurarea activitatii de control al alimentelor de catre ANSVSA.

Numai ca trasabilitatea va trebui aplicata in egala masura tuturor produselor alimentare si tuturor etapelor de productie, procesare si distributie a unui aliment, a hranei pentru animale, a unui animal destinat productiei de alimente sau a unei substante ce va fi incorporata intr-un aliment sau in hrana pentru animale, si nu doar categoriilor de produse alimentare care necesita temperatura controlata.

Libera circulatie a alimentelor in cadrul CE nu se poate desfasura decat daca cerintele legislative privind siguranta alimentelor nu difera semnificativ de la un stat membru la celalalt. Ca atare, elaborarea legislatiei nationale in domeniul sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor are ca scop prevederea normelor nationale pentru implementarea legislatiei comunitare ce se aplica direct la nivelul statelor membre. Insa frecventele actualizari legislative la nivel european genereaza pentru legislatia romaneasca un permanent proces de modificare si completare, fapt pentru care, potrivit reprezentantilor ANSVSA, „nu se poate afirma ca procesul de implementare (aliniere) a legislatiei europene este finalizat in totalitate”.

Controalele sunt reglementate exact
Potrivit Regulamentului european 882/2004, ANSVSA elaboreaza anual Normele metodologice de aplicare a Programului actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, precum si Normele metodologice de aplicare a programului de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor. Programul Strategic se aproba prin Ordin al presedintelui ANSVSA si reprezinta actul normativ in baza caruia sunt efectuate controalele oficiale in unitatile care produc, proceseaza si depoziteaza produse de origine animala, in functie de incadrarea acestora pe grupe de risc. Verificarile vizeaza respectarea conformitatii cu cerintele legislatiei a produselor alimentare in vederea asigurarii unui nivel inalt de protectie a sanatatii publice si a intereselor consumatorilor in ceea ce priveste alimentele, in totalitatea (integritatea) lor.
De cealalta parte, operatorii din domeniul alimentar trebuie sa respecte si sa verifice cerintele legislatiei in domeniul alimentelor, sa se asigure ca alimentele corespund cerintelor legii sigurantei alimentelor, sa asigure implementarea sistemelor de management pe principiile HACCP si sa dispuna de sisteme si proceduri pentru asigurarea trasabilitatii produselor.

Articole similare